Rengøringskaos overstået i Hillerød: ”Det har været turbulent”

Byrådet i Hillerød Kommune har på et ekstraordinært møde besluttet, at rengøringen i kommunen ikke længere skal udføres af private firmaer.

Fremover skal Hillerød Kommunes egen rengøringsenhed varetage rengøringen i hele kommunen. Det har et enigt byråd endeligt besluttet tirsdag aften på et ekstraordinært, lukket møde.

Beslutningen om tage rengøringen tilbage på kommunale hænder er blevet truffet, efter år med private rengøringsfirmaer, som har skabt problemer for kommunen siden 2013, hvor man valgte at udlicitere halvdelen af rengøringen på institutioner og plejehjem.

Hillerøds borgmester Dorte Meldgaard (K) er glad for, at det er et enigt byråd, der står bag beslutningen, og hun ser nu frem mod lysere tider på rengøringsområdet.

- Jeg mener, at rengøringsenheden i Hillerød Kommune kan løfte opgaven. Vi har haft en turbulent tid på rengøringsområdet, og nu skal vi sikre ro og udvikling, både for medarbejdere og for de offentlige institutioner, der får gjort rent, siger Dorte Meldgaard.

Var ligeglade med advarsler
Tue Tortzen fra Fælleslisten i Hillerød, som politisk ligger til venstre for SF, har i flere år været modstander af, at kommunen skulle indgå kontrakter med private rengøringsfirmaer, men lige lidt hjalp det.

- Vi advarede imod at udlicitere og gjorde opmærksom på, at mange kommuner allerede i 2013 havde dårlige erfaringer med de firmaer, som byder på arbejdet. Men mine kollegaer i byrådet var dengang ligeglade med vores advarsler, siger han til TV 2 Lorry.

Først var det Forenede Service, som man måtte opsige samarbejdet med i starten af 2015, efter at det kom frem, at kommunen siden efteråret 2014 havde modtaget adskillige klager over firmaet.

Dengang forlød det blandt andet, at flere gulve på en skole ikke var blevet vasket i et halvt år, og at østeuropæiske medarbejdere fra firmaet sov på skolen om natten.

En stor sejr for os
Efter bruddet med Forenede Service valgte kommunen at genudbyde opgaven, som denne gang gik til firmaet Rengoering.com i april 2015, men blot et år efter indgav selskabet en konkursbegæring. Regningen blev sendt til Lønmodtagernes Garantifond, og derefter blev selskabet rekonstrueret.

- Der er blevet brugt ufattelig mange penge på alt andet end god rengøring. Det har været dårligt udført arbejde, svindel med regninger, udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft og blandt andet store udgifter til kontrol og skift af firma, og så er der tørret skyldig løn af på Lønmodtagernes Garantifond, siger Tue Tortzen.

Han er dog glad for, at byrådet endelig har fået øjnene op.

- Vi er meget glade, og det er en stor sejr for os hos Fælleslisten. Nu ser vi fremad, og vi glæder os til, at der ikke længere skal tjenes penge på vores rengøring, men at der bliver gjort rent for pengene, siger Tue Tortzen til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik