Rekordstor undersøgelse: Sådan står det til i Øresund

Dykkere og forskere har i en rekordstor undersøgelse finkæmmet havbunden i Øresund. Undersøgelsen afslører både godt og dårligt nyt.

Øresund lige nord for øen Hven. TV 2 Lorry er med et forskerhold på arbejde. De er en del af en stor undersøgelse som organisationen Oceana står bag.

- De sidste tre uger har vi sejlet rundt og undersøgt havbunden med blandt andet fjernstyrede ubåde og dykkere, så vi kan kortlægge de leveområder vi har her i Øresund, fortæller Tore Holm-Hansen, marinebiolog, Oceana.

Undersøgelsen nærmer sig sin afslutning, og resultaterne har på mange måder været positive.

- Den positive overraskelse har været den nordlige del i Øresund, hvor vi så en masse søfjer, som er nogle dyr, der er ret sårbar.

Men undersøgelsen har desværre ikke kun frembragt positive resultater.

(Artiklen fortsætter under billedet)

 
 

- Vi har set, at der hvor der er blevet suget sand på den danske side af Øresund, har det efterladt store huller i havbunden, som er fyldt op med alger og når de rådner, så forsvinder ilten. Og så kan dyrene heller ikke leve der nede, fortæller Tore Holm-Hansen til TV 2 Lorry.

Og Øresund er et meget udsat område.

-  Øresund ligger i en region, hvor der bor tæt på fire millioner mennesker. Og det er et af de mest trafikerede havområder i verden. Så der foregår rigtig meget menneskelig aktivitet. Og det har selvfølgelig også en indflydelse i naturen.

(Artiklen forsætter under videoen)

 

De mange data som undersøgelsen har givet skal nu analyseres for at kunne sende et stærkt signal til danske og svenske politikere.

- Efterfølgende vil vi gå hjem og analysere vores resultater, og så gå i gang med den politiske proces frem mod at få fredet Øresund. Altså gøre Øresund til et samlet tværnationalt beskyttet havområde.

 
 

Og spørger man Tore Holm-Hansen, så er det ikke tilfældigt, at det lige er Øresund der er blevet undersøgt.

- Øresund er noget særligt. Du har denne her blanding af ferskvandsarter og de marine arter der er fra de mere salte have, og det skaber en hel utrolig dynamik og diversitet, som man kun ser ganske få steder.

Heldigvis ser fremtiden lys ud.

- På trods af at Øresund er et meget udsat område, så er der alligevel håb for ude. Tilstanden er god, men den er der ikke helt endnu, men vi er på vej, runder havbiologen af.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik