Ragnarock overdriver tal: Håndværkere og cafégæster tæller med

Museerne tæller selv deres gæster. Men det nye rockmuseum Ragnarock tæller en hel del flere mennesker med, end andre museer gør.

På rockmuseet Ragnarock er det ikke kun de mennesker, der går ind og ser udstillingen, som bliver talt med, når museet gør besøgstallet op. 

Også cafégæster og håndværkere bliver talt med, når museet går i gang med at tælle. Det betyder, at rockmuseet Ragnarock voldsomt overdriver sine besøgstal.

Hos Danmarks Statistik behandler de de tal, som kommer ind fra museerne. Tallene bliver brugt til det, der hedder museumsstatistikken.

Museum Ragnarock i Roskilde er et af de museer, der kommer i problemer, hvis pengene skal betales tilbage.
Museum Ragnarock i Roskilde er et af de museer, der kommer i problemer, hvis pengene skal betales tilbage.
Foto: TV2 Lorry

Statistikken giver overblik

Via den statistik kan man få overblik over, hvor mange gæster landets museer har. Og man kan se, hvordan det går med udviklingen i antallet af gæster. Samtidig kan politikerne bruge tallene til at beslutte, hvor mange kommunale og statslige kroner, man vil støtte det enkelte museum med.

Derfor er det vigtigt, at museerne afleverer de korrekte tal til Danmarks Statistik. Og hos Danmarks Statistik  er meldingen klar: Museerne må ikke tælle cafégæster og håndværkere med i statistikken.

- Det som skal indberettes til museumsstatistikken, det er antallet af besøg i museets udstillinger, deltagere ved museets arrangementer, og deltagere ved undervisningsforløb. Ikke dem som kun besøger caféen. De er ikke relevante for den her statistik, siger vicekontorchef Claus Andersen til TV 2 Lorry. 

Museumsdirektør Frank Birkebæk har tidligere sagt til Politiken, at han mener, at det samlede antal af "brugere", er det relevante tal. 

- Vi definerer vores besøgstal ud fra dem, der bruger vores hus. De folk der kommer på caféen på Roskilde Museum bliver også talt med i opgørelsen over gæster på museet, siger Frank Birkebæk.

quote Vi definerer vores besøgstal ud fra dem, der bruger vores hus. De folk der kommer på caféen på Roskilde Museum bliver også talt med i opgørelsen over gæster på dét museum.

Frank Birkebæk, museumsdirektør, Ragnarock

Man kan komme på museet uden at gå på museet

Og museumsdirektøren har flere detaljer, når det gælder hans og museets egen måde, at definere museumsgæster på.

- Vi opererer med noget, der hedder det sociale rum. Vi vil gerne på vores museer etablere et rum, hvor man kan komme på museet, uden at gå på museet. Når man bruger vores hus, så bruger man også vores museum. 

Museumsdirektøren på Ragnarock er altså klar til at forsvare sin egen definition af en museumsgæst - nemlig som en "bruger".

Det er bare ikke det, som Danmarks Statistik har bedt om at få oplysninger om. Her spørger man kun til, hvor mange der rent faktisk har set udstillingen på museet. Som har været med ved særarrangementer, eller som altså har fået undervisning på stedet.

- Det er gammeldags

Bestyrelsesformanden for Romu, som Ragnarock hører under, Roskildes borgmester Joy Mogensen forsvarer Ragnarocks måde at gøre tallet for museumsgæster op på.

Hun mener, Danmarks Statistik skal overveje at finde en anden måde at gøre tallene op på. 

-  Jeg synes, at Danmarks Statistiks måde at opgøre tallene på er gammeldags, siger Joy Mogensen.

quote Jeg synes, at Danmarks Statistiks måde at opgøre tallene på er gammeldags.

Joy Mogensen, bestyrelsesformand, Ragnarock

Men hun anerkender, at det giver lidt "ratslør", som hun siger, at museet også tæller håndværkere og andre med.

I april sidste år sagde museumsdirektør Frank Birkebæk, at målet var 50.000 betalende gæster på museet Ragnarock. I april i år oplyste museet Ragnarock så, at man havde haft hele 100.000 gæster.

Men det er altså ikke alle 100.000, der har betalt for entréen, har museet Ragnarock siden oplyst.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik