Politiet har på et år bevogtet jøder i 400.000 timer

Politiet har siden februar 2015 brugt mere end 100 millioner lønkroner på at bevogte jødiske institutioner.

422.436.

Så mange timer har betjente tilsammen stået vagt ved synagoger samt private jødiske hjem og institutioner, siden Omar el-Hussein for et år siden angreb Krudttønden og synagogen i Krystalgade og dræbte to.

Det viser en opgørelse fra Rigspolitiet over betjentenes timeforbrug, som Ritzau har fået aktindsigt i.

Af opgørelsen fremgår det, at de mange bevogtningstimer har kostet 99,6 millioner kroner i løn og transportudgifter for tilrejsende betjente fra hele landet. Men regningen overstiger med stor sandsynlighed 100 millioner kroner.

Opgørelsen er nemlig baseret på en gennemsnitlig timesats på 200 kroner, hvor det ikke er muligt at tage højde for overarbejdsudbetalinger og særlige tillæg. Samtidig er det endnu ikke opgjort, hvad rejser og befordring har kostet for januar.

Derfor understreger Rigspolitiet, at opgørelsen af både mandetimer og udgifter er behæftet med nogen usikkerhed.

Betjente fra hele landet har siden angrebene 14. og 15. februar blandt andet bevogtet synagoger, jødiske boliger og private jødiske institutioner.

De brugte timer svarer til, at en enkelt betjent har stået vagt døgnet rundt i 48 år.

Der er dog ingen specifik opgørelse fra 14.-17. februar sidste år, så Rigspolitiet ved ikke, hvor mange mandetimer der blev anvendt specifikt til bevogtning af jødiske institutioner i forhold til de andre politiopgaver i dagene lige efter angrebet.

I april 2015 vedtog et flertal i Folketinget en ekstra bevilling på 150 millioner kroner til øget terrorbekæmpelse. Heraf blev 20 millioner kroner øremærket til øget sikkerhed ved jødiske bygninger.

Justitsminister Søren Pind (V) skrev i en mail til Kristeligt Dagblad tirsdag, at politiet løbende tilpasser beredskabet "i lyset af det aktuelle trusselsbillede."

Det Jødiske Samfund fik i begyndelsen af februar et ekstra tilskud på to millioner kroner til sin egen bevogtning foruden det årlige tilskud på 2,1 millioner kroner.

Hos Det Jødiske Samfund understreger næstformand Jonathan Fischer, at der "intet dårligt" er at sige om myndighedernes håndtering af sagen.

- Vi skal ikke gøre os til dommere over, om det er en rigtige eller forkerte tilgang. Det eneste, vi kan sige, er, at myndighederne har haft en meget seriøs tilgang og har anerkendt, at der er et nyt trusselsbillede, siger han til Ritzau.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik