Tidligere cykelrytter med opsang til motionister: - Det er simpelthen ikke ok

Aggressionerne på landevejene motionscyklister og bilister imellem er nået til et punkt så alvorligt, at en tidligere toprytter nu slår alarm.

En gruppe midaldrende mænd i lycratøj, der kører side om side på deres racercykler.

Det er det syn, der i øjeblikket møder mange danskere på landevejene.

Desværre er der alt for mange af cyklisterne, der ikke kører ordentligt, når de motionerer.

Sådan lyder det fra den tidligere professionelle cykelrytter Jens Veggerby.

Han mener, at der er opstået en kløft mellem dem, der transporterer sig på to hjul, og dem, der foretrækker den firhjulede.

I et Facebook-opslag opfordrer han derfor motionisterne til at tage mere hensyn, når de er på landevejene.

- Der er kun en ting at sige til cyklisterne på det her billede! Det er simpelthen ikke ok, skriver han blandt andet til et billede af en gruppe cyklister, der fylder det meste af vejen.

Jens Veggerby mener dog ikke kun, at det er cyklisterne, der er årsag til den dårlige stemning på de danske veje.

- Jeg er ude på vejene hver eneste dag – både i bil og på cykel – og jeg ser mange ting, der er graverende på begge sider af kløften, siger han i ’Go’ morgen Danmark’.

500.000 motionscyklister

Det er ikke kun Jens Veggerby, der oplever et stigende problem.

De seneste år er det blevet mere og mere populært at bruge cyklen som motionsform.

En opgørelse fra Danmarks Cykle Union viste i 2014, at 500.000 danskere bruger cyklen til at motionere og ikke bare transportere sig. Selvom der ikke er lavet lignende undersøgelser siden da, mener unionen ikke, at antallet af motionscyklister er blevet mindre.

Og hos færdselspolitiet kan man også mærke, at der er kommet flere tohjulede på vejene. Det fortæller Jørgen Rath Nielsen, der er færdselsbetjent.

- Samtidig er vi blevet mere egoistiske og gør det, der passer os bedst. Derfor glemmer vi at tænke på, at de valg, vi træffer, har konsekvenser for andre, siger han.

Det kan skabe farlige situationer, hvor biler, der er parkeret på cykelstien, tvinger cyklister ud på kørebanen, eller cyklister, der fylder så meget på vejen, at bilisterne skal helt over i den modsatte vejbane for at overhale.

Nogle gange ender uoverensstemmelserne på vejene også i håndgemæng, fortæller betjenten, der flere gange har måttet skille en bilist og en cyklist ad.

Korporligt sammenstød

Den tidligere cykelrytter Jens Veggerby fortæller, at nogle bilister har set sig så sure på cyklisterne, at de udøver selvtægt.

- Der er kommet en Wild West-kultur, hvor man bliver skudt ned, hvis man ikke makker ret, siger han.

Det er dog ikke patroner, men sprinklervæske, cykelrytterne bliver beskudt med.

Jens Veggerby har oplevet, at forbipassende bilister sprøjter det i ansigtet på ham, så han får det i øjne og mund – og det er han ikke ene om. På hans Facebook-opslag fortæller flere andre cyklister om lignende oplevelser.

For bare to uger siden havde Jens Veggerby dog en endnu mere ubehagelig oplevelse på en af sine cykelture.

Da han kom til et lyskryds, hvor han skulle lige ud, kørte en drejende bil meget tæt forbi ham.

- Jeg slår hånden ud, og det fik manden til at bremse og køre efter mig. Han steg ud af bilen og begyndte at skubbe mig, mens han sagde: ”Du skal have en røvfuld”, fortæller Jens Veggerby, som understreger, at han kører pænt, når han er ude på sin landevejscykel.

Han mener dog også, at en af årsagerne til landevejskrigen kan være, at en del mennesker faktisk ikke ved, hvad færdselsreglerne siger om cyklister.

- Der er faktisk regler, man skal følge. Vi skal tilbage på det gode spor, hvor vi viser hensyn og respekt overfor hinanden, og hvor man kan give hinanden en tommelfinger op i stedet for en anden finger, lyder hans opfordring.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik