Hård forårssol og tyndt ozonlag: Du skal passe på i solen

Det er nu blevet tid til at finde solcremen frem. I det flotte forårsvejr ventes UV-indexet at stige til 5.

Endelig er der udsigt til sol og lidt varmere forårsvejr, som mange her i den kommende uge vil nyde i fulde drag - og selv om man stadig har en trøje eller jakke på - så skal man allerede nu begynde at tænke på at bruge solcreme.

De kommende dage er det kombinationen af forårssolen, som allerede nu står højt på himlen og så et relativt tyndt ozonlag over Danmark, der giver et UV-index på op til 5 i starten af ugen.

UV-indexet er et mål for, hvor stor en mængde af solens skadelige UV-stråler, der når jorden - og allerede ved et UV-index på 3 eller derover anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at man beskytter sig mod solens stråler.

Denne grænse har vi nået for flere uger siden - og nu er vi på vej ind i en periode, hvor den overskrides markant.

Forårssolen kan skolde

Selv om man stadig har trøje og jakke på, så kan kort tid i den skarpe forårssol give mere end blot røde kinder og en rød næse. Man kan ganske enkelt blive solskoldet.

Det er således blevet tid til, at man finder solcremen frem - og nu begynder at bruge den.   

Ozonlaget beskytter effektivt mod UV-strålerne, men vil i de kommende døgn været relativt tyndt over Danmark. Højtrykket som giver det gode vejr, er også medårsag til, at ozonlagets tykkelse falder fra 450 til 350 dobsonenheder, der er et udtryk for ozonlagets tykkelse. 

Derved øges den mængde skadelig UV-stråling, som fra solen kan nå jorden - og som Kræftens Bekæmpelse anbefaler man beskytter sig mod ved at bruge solcreme eller benytte anden beskyttelse mod solen i form af solhat eller kasket - og søge skygge midt på dagen.

De enkle solråd lyder: Solcreme, solhat og siesta. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik