Flertal vil lovgive om salg af lattergas i Danmark

Det skal være forbudt at købe lattergas, hvis man er under 18 år. Det mener et flertal på Christiansborg.

De flyder på gaden, i parker, på stranden, parkeringspladser, på sædet i toget og på landets store festivaler.

De små tomme lattergaspatroner, som egentlig er beregnet til at lave flødeskum i flødeskumssifoner, er blevet udbredt som rusmiddel blandt unge, fordi de er både nemme og billige at skaffe. Man risikerer at blive afhængig og at få nerveskader, men de grå patroner kan købes i isenkrambutikker, mange kiosker og på netbutikker landet over. Uden at fremvise meget andet end det glatte ansigt. 

Men det skal være slut, mener et flertal på Christiansborg. Alle partier på nær Venstre og Liberal Alliance mener, at der bør indføres en aldersgrænse på 18 år for køb af lattergaspatronerne. Det viser en rundringning, TV 2 har foretaget. 

- Alt for mange unge bruger det bare for sjov. Derfor skal vi sende det klare signal, at det er skadeligt, og at der derfor skal være en aldersgrænse og begrænsning på, hvor meget man må købe, siger Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen.

Salget er ikke ulovligt

For en måned siden fremsatte SF et beslutningsforslag om at indføre en aldersgrænse. Der er endnu ikke sat dato på, hvornår Folketinget skal tage stilling til det. Men som det ser ud nu, vil der være opbakning i Folketinget til at pålægge regeringen at indføre det.

quote Det er et stort problem, vi gerne vil have stoppet. Det skader jo de unges hjerner

Kirsten Normann Andersen, sundhedsordfører for SF

Gaspatronerne kan købes helt lovligt til levnedsmiddelbrug. Det er altså ikke lovligt at sælge dem, hvis man ved, at de skal bruges som rusmiddel. Det er flere detailkæder og netbutikker, som TV 2 har talt med, godt klar over.

Lattergaspatroner efterladt i det fri. Sådan ser billedet ud flere steder i landet.
Lattergaspatroner efterladt i det fri. Sådan ser billedet ud flere steder i landet.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen - Ritzau Scanpix

Men det kan være svært at gennemskue, hvad folk vil bruge patronerne til. Derfor kan en aldersgrænse være en hjælp, mener SF.

- De erhvervsdrivende har svært ved at håndtere det. Det vil være nemmere, hvis man fastsætter en aldersgrænse. Butikkerne har lidt svært ved at håndtere aldersgrænser generelt, men det skal de altså. Det er et stort problem, vi gerne vil have stoppet. Det skader jo de unges hjerner, siger SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen.

FAKTA: DERFOR ER LATTERGAS FARLIGT

Når lattergas anvendes hos tandlægen eller på hospitalet som bedøvelsesmiddel, er det blandet med ilt.

 

Men det er der ikke, når det bruges som rusmiddel. Ved gentagende inhalation af den rene gas kan der derfor opstå iltmangel, fordi gassen fortrænger ilten i indåndingsluften.

 

I værste fald - og især ved blanding med alkohol eller andre sløvende rusmidler - kan det resultere i kvælning på grund af iltmangel.

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Far og mor skal på banen

Men det er en helt forkert tilgang, lyder det fra Venstre. Man skal ikke forbyde noget, fordi nogle bruger det til noget, som det ikke er beregnet til. Så skulle man også forbyde fælgrens, husholdningssprit, lightergas og paraffinolie

quote Den vigtigste aktør her er mor og far, der skal tage snakken henover køkkenbordet, så de unge ved, hvad der er rigtigt og forkert

Jane Heitmann, sundhedsordfører for Venstre

- Man har som butiksdrivende et ansvar for at overholde loven, så de skal bruge deres sunde fornuft ude i butikkerne. Men den største og vigtigste aktør her er mor og far, der skal tage snakken henover køkkenbordet, så de unge ved, hvad der er rigtigt og forkert, siger Jane Heitmann, sundhedsordfører i Venstre.

Liberal Alliance mener heller ikke, at forbud er vejen frem:

- Unge mennesker må lære at forholde sig til de fristelser, der er. Hvis man ikke lærer at tage ansvar, hvordan skal man så blive en ansvarlig voksen? spørger sundhedsordfører May-Britt Kattrup (LA).

Retsordførerne hos Alternativet og Enhedslisten fremhæver begge, at man foruden en aldersgrænse også bør kigge på, hvor produktet sælges, således at patronerne kun kan sælges i specifikke butikker, der er godkendt til det.

At lattergas er nemt at få fat på, og at det er farligt at indtage, kan Patrick Bennett bevidne. På et tidspunkt inhalerede han 50-100 lattergaspatroner dagligt.

Stor stigning i henvendelser

Når man inhalerer lattergassen, giver det en kortvarig euforiserende virkning på cirka 30 sekunder. Men det er langt fra ufarligt.

Der er risiko for akut iltmangel, der i værste fald kan medføre døden. Det har Giftlinjen, der giver landsdækkende telefonrådgivning til unge og forældre i tilfælde af forgiftning, advaret om tidligere i år.

Netop derfor bør der gøres noget, mener Anders Johansson, der er retsordfører hos Konservative:

- Hvis det bliver brugt som rusmiddel på linje med alkohol, skal der også være en aldersgrænse for at købe det. Det har vi jo for at beskytte netop de unge, så de ikke får kontakt med det i en ung alder. Det har vi som samfund et ansvar for, siger han.

 
 
Foto: TV 2

Hos Giftlinjen er de på få år gået fra ikke at få nogen henvendelser vedrørende lattergas til nu at modtage omkring 20 om året. I år har man allerede modtaget 38.

I de mest ekstreme tilfælde havde personer taget op mod 100-200 gaspatroner om dagen. Én havde sniffet 100 på to timer, mens en anden havde sniffet hele 2000-3000 patroner på 10 dage. To dødstilfælde sættes i forbindelse med lattergas. 

Derfor glæder det også, at en lovgivning kan være på vej, men der er forbehold:

- Det er et rigtigt godt signal at sende, men jeg er ikke sikker på, at man vil fange lige præcis den aldersgruppe, der bruger denne her type af rusmiddel. Vores data viser, at de fleste tilfælde er over 18 år, siger Lotte Høgberg, der er pharmaceut og toxikolog hos Giftlinjen.

For to år siden kunne TV 2 ved selvsyn konstatere, at unge på landet største festival, Roskilde Festival, benyttede sig af de billige patroner til at få en rus. Eksempelvis havde en teltlejr med ni personer medbragt 1200 patroner.

Giftlinjen kan kontaktes på 82 12 12 12. Giftlinjen er åben døgnet rundt.​​

Ifølge Giftlinjen er forklaringen, at det er blevet alt for nemt at skaffe de lattergaspatroner, som de unge inhalerer via en ballon eller en siffon.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik