Opråb fra tidligere soldater: Flere veteraner bor i skoven

Forsvaret er ikke i stand til at hjælpe tidligere soldater på fode igen, lyder det fra to veteraner, som vil have kommunerne til at gribe ind.

Dybt inde i Gribskov bor flere veteraner som hulemænd, fordi de ikke kan fungere i en normal hverdag. 

quote Det sørgelige og tragiske er, at de har meldt sig ud

Lene Clausen, krigsveteran

Her lever nogle af dem af vilde dyr og fisk, som de kan fange i Store Gribsø, fortæller krigsveteran Lene Clausen til TV 2 Lorry.

Hun har selv været soldat og bodyguard under Balkankrigen i 1990'erne, og i dag lever hun med posttraumatisk stress-syndrom, for det er minder, som aldrig forsvinder.

- Der var en person, jeg skulle have ud af en bil. Jeg skulle så løfte hans hoved, og da jeg gør det, så ryger noget af hans hjerne ud i mine hænder, fortæller hun blandt andet om én af de epsioder, som hun tager med sig gennem livet. 

I situationen tænkte hun lavpraktisk på, at hun måtte vaske sine handsker. Først efterfølgende er hun begyndt at tænke på offerets familie, hendes egen indsats og andre ting, som nager hende. 

Ønske om én person med ansvaret

Men selvom Lene Clausen lider af PTSD, så har hun ikke meldt sig ud af samfundet, som de veteraner, der er flyttet ud i skoven - tværtimod så håber hun på, at hun kan få ændret tingenes tilstand i de nordsjællandske kommuner, så outsiderne igen kan blive en del af samfunet. 

- Det sørgelige og tragiske er, at de har meldt sig ud. Og vi har ikke formået at få dem ind igen, siger hun til TV 2 Lorry. 

Mere konkret peger hun på, at der i 21 af landets 98 kommuner findes en veterankoordinator, som har til opgave at hjælpe veteraner og pårørede med at navigere i den kommunale jungle og sikre den bedste hjælp til at komme i beskæftigelse igen. 

Sådan en stilling findes bare ikke i Gribskov Kommune. 

Kriseramter soldater får ikke hjælp

Forsvaret har oprettet et veterancenter, hvor der ydes livslang socialhjælp og psykologhjælp, men det er ikke nok, påpeger Lene Clausen - simpelthen fordi hjælpen ikke når ud til de soldater, der har allermest brug for den. 

Hun bakkes op af krigsveteranen Mikkel Andersen fra Gilleleje, der også har været i krig på Balkan. 

Han påpeger, at kriseramte soldater nemlig isolerer sig og vender ryggen til både forsvaret og kommunen.

- Når man bliver kontaktet, tænker man bare "endnu en rudekuvert - endnu én fra kommunen af, som ikke forstår mig".  Så skal man fortælle hele sin historie hver gang, i stedet for at man havde en kontaktperson, som har en indsigt i, hvad det vil sige at være veteran, og som kan være den, der hjælper én igennem systemet, siger han til TV 2 Lorry. 

Men den gode nyhed for veteranerne er, at Gribskovs politikere erklærer sig klar til at handle på ideen. 

Borgmester ønsker samarbejde med andre kommuner

Hele byrådet står bag borgmesteren, som dog vil have nabokommunerne med i en ordning, hvis det skal blive til noget. 

-  Det er personer, som har været i krig for Danmark. Så jeg synes faktisk, det er vores forpligtelse at hjælpe dem, siger borgmester Kim Valentin (Venstre). 

- Jeg vil også sige, at vi handler jo allerede på det i dag. Men vi har ikke en koordinatorfunktion for det her. Og derfor er det en god ide med en koordinatorfunktion, så vi kan samle interesserne. Det, at man får ansvar for et enkeltstående område, gør, at man kan være mere forstående overfor de problemstillinger, der er. 

Borgmesteren fortæller, at han har bragt emnet op i seks-kommuner-samarbejdet, der er et samarbejde mellem de seks største byer i Danmark. 

- Jeg har spurgt til, om nogen af de andre kommuner kunne være interesserede i at dele erfaringer med os, siger han. 

Der bor 216 krigsveteraner i Gribskov Kommune. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik