Øresundspendler giver op: Forlader Sverige efter syv år

Otte måneder efter indførslen af den svenske ID-kontrol tager dansk par konsekvensen af længere rejsetider, proppede tog og ID-kontrol. Nu flytter de.

ID-kontrollen mellem Sverige og Danmark er en udmarvende affære. Pendlere forsinkes og får svært ved at få enderne mellem arbejde og fritid til at nå sammen.

Og det har nu fået det danske par Sabine Andersen og hendes mand Jonas Andersen til at tage konsekvensen af længere rejsetider, proppede tog og ID, der skal op af lommen.

Nu har de solgt huset i den svenske by Hyllie og vender tilbage til Danmark, når de efter syv år i Sverige flytter til Karlslunde syd for København. Det skriver DR P4 København.

- Vi har mistet vores fritid, vi skal være afhængige af hinanden hele tiden, og det fungerer ikke for os. Vi snakker om hver dag, at vi løber ind i en skilsmisse, når vi skal være så afhængige af hinanden og ikke kan lave noget efter arbejde, fortæller Sabine Andersen til DR P4 København.

Siden ID-kontrollen blev indført den 4. januar i år, har Sabine fået op mod to timers ekstra rejsetid per vej, og det selvom hun bor tæt ved Hyllie Station, der ligger lige ovre på den anden side af sundet.

Tilmed arbejder hun på Nørreport, hvor hun tidligere kunne tage toget direkte til. Nu skal hun skifte tog i lufthavnen, igennem en grænsekontrol på Hyllie Station og videre på et nyt tog.

- Det fungerer slet ikke. Man er så stresset, fordi man slet ikke ved, om man kommer hjem, eller om man skal vente to timer. Vi kan ikke holde til det mere, siger hun.

Ifølge en prognose udført af videnscenteret Øresundsinsituttet vil flere øresundspendlere i købet af efteråret tage konsekvensen af kontrollen og flytte tilbage til Danmark.

- Jeg tror, at en del af dem har gået hen over sommeren og spekuleret på, om det er nu, de skal flytte over på den anden side af Øresund, siger chefanalytiker hos Øresundsinstittutet Britt Andersen til DR P4 København.

Det er de overvejelser, som Sabine Andersen og hendes mand tager konsekvensen af, når de om tre uger flytter til Karslunde i Danmark. Det sker med blandede følelser.

- Vi opgiver jo et hus, vi selv har fuldstændig renoveret på syv år, og vores omgangskreds af svenske venner. Det skal man jo sige farvel til, og det gør ondt, fortæller Sabine Andersen.

Håbet er, at den nye tilværelse i Danmark kan give parret noget af den fritid tilbage, som de har savnet de seneste otte måneder.

- At vi kan tage hjem fra arbejde, når vi vil, og man kan gå ned og handle uden at tænke på, hvornår den anden skal hentes. Det giver jo en enorm frihed, forklarer Sabine Andersen.

Den svenske ID-kontrol løber indtil videre frem til 12. november, men Sabine Andersen har ikke tålmodighed til at se, om den bliver fjernet.

- Vi har fået nok. Man bliver så træt af ikke at kunne gå ud med kollegaer eller veninder. Man er ødelagt, og det er vi stadig, for vi bor her tre uger endnu, siger Sabine Andersen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik