Pårørende på kursus: "Mange oplever, at de mister sig selv"

Pårørende har brug for at passe på sig selv, lyder det fra ekspert. Nyt kursus skal gøre livet lettere for pårørende.

- Når man er i en flyvemaskine, skal man også give sig selv iltmasken på først, inden man giver andre ilt. 

quote De oplever, at mange andre kæmper med de samme ting, som de gør.

Lea Hegaard, Komitéen for Sundhedsoplysning

Sådan lyder det fra Lea Hegaard, der er chefkonsulent i Komitéen for Sundhedsoplysning. Hun bruger metaforen for at forklare vigtigheden af, at pårørende lærer at passse på sig selv i det svære liv med en syg ægtefælle eller forælder.

Komiteen for Sundhedsoplysning står bag et nyt kursus, der i første omgang bliver rullet ud i hovedstaden. 

- Vi tester det i København, men efter sommerferien kan hele landet gå i gang med de her kurser, siger Lea Hegaard til TV 2 Lorry.

Pårørende underviser pårørende

På kurset kan pårørende møde andre, der er i samme situation som dem selv.  

- De får brudt tavsheden omkring, hvordan de har det. De oplever, at mange andre kæmper med de samme ting, som de gør. De lærer at passe på sig selv, og de lærer at håndtere fx træthed, stress og vanskelige følelser. De lærer at prioritere og skaffe hjælp, fortæller Lea Hegaard.

quote  Det kan være skamfuldt og flovt at se en ægtefælle opføre sig mærkeligt.

Lea Hegaard, Komitéen for Sundhedsoplysning

Det er frivillige, der selv er pårørende, som underviser på kurset. De er uddannet til formålet, og underviserne understreger blandt andet vigtigheden af, at man ikke isolerer sig.

- Det kan være skamfuldt og flovt at se en ægtefælle opføre sig mærkeligt. Det gælder fx, hvis man er ude med en, der er ramt af demens. Det betyder, at mange trækker sig fra netværket og isolerer sig, og det fører ofte til ensomhed, forklarer Lea Hegaard og fortsætter:

- Når man møder nogen i samme situation, der er et skridt foran, så giver det mod og tro på, at det kan blive bedre.

1 ud af 5 pårørende bliver selv syg

quote Der er mange, der er ikke får fortalt, at de har det dårligt. Mange oplever, at de mister sig selv.

Lea Hegaard, Komitéen for Sundhedsoplysning

En ud af fem pårørende siger, at de selv bliver syge, fordi de er pårørende til en syg person. Det skyldes både praktiske og psykiske faktorer, lyder det fra Lea Hegaard.

- Det at være pårørende er for rigtig mange en stor belastning både fysisk, psykisk og socialt. Man får en masse nye opgaver. Du bliver en slags kombineret advokat, koordinator og omsorgsperson, siger hun og fortsætter: 

- Men det handler også om, at ens relation til den syge ændrer sig. Voksne børn oplever fx, at de bliver de ansvarlige og voksne i forholdet. Mange går igennem en proces af sorg og tab, fordi de mister en relation.

Kurset hedder 'Lær at tackle hverdagen som pårørende' og løber over seks uger, hvor pårørende mødes en gang ugentligt i 2,5 timer. Der er særligt én lære, som Lea Hegaard håber, de pårørende tager med sig fra kurset. 

- Der er behov for, at de pårørende også får blik for, at de er lige så vigtige som den syge og også gerne må prioritere sig selv. Der er mange, der er så opsatte på at hjælpe, at de glemmer egne behov og dermed oplever, at de mister sig selv.

Du kan læse mere om det nye kursus i København her.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik