Nye tal: Borgere i Region Hovedstaden bedre til at betale gæld

Samlet set er antallet af borgere med registreret gæld i Hovedstaden faldet igen i år. Region Sjælland ligger endnu en gang nederst på listen.

Flere borgere i Hovedstaden kan i år trække på smilebåndet over deres økonomiske situation. 

Samlet set er andelen af borgere i Region Hovedstaden, der står som dårlige betalere i RKI-registret, nemlig faldet fra 3,87 til 3,64 procent. 

Det er næsten et helt procentpoint under landsgennemsnittet på 4,34 procent. Det oplyser Experia i en pressemeddelelse. 

Omvendt står det til for borgere i Region Sjælland. For regionen er - set under ét - den region, der har flest skyldnere. Men også i Region Sjællands kommuner er der fremskridt.

 

Andel af befolkningen, der er registret i RKI (regioner) 

Region Hovedstaden: 3,64 procent
 

Region Sjælland: 5,50 procent
 

Region Syddanmark: 4,44 procent
 

Region Midtjylland: 3,58 procent
 

Region Nordjylland: 4,11 procent

 

Kilde: Experian

 

Stor forskel på kommuner

I Hovedstaden er der stor forskel på, hvor mange gældsramte borgere de enkelte kommuner har.

Vestegnskommunerne Albertslund, Brøndby og Ishøj ligger i enden over de dårligste betalere, hvor sidstnævnte kommune topper med 6,8 procent over flest dårlige betalere i hovedstadsområdet. 

I den anden ende har de godt styr på privatøkonomien i Rudersdal, Gentofte, Dragør og Allerød Kommuner. Her har Allerød de bedste borgere til at betale i Region Hovedstaden med 1,61 procent. 

Samlet set er andelen af dårlige betalere gået ned, og det skyldes blandt andet, at der er kommet højere krav til kreditvurderingen i forbindelse med kvik-og forbrugslån.

- Udviklingen indikerer, at flere danskere er blevet bedre til at håndtere deres privatøkonomi. Men en stor del af årsagen til vi ser faldet, er også, at forhandlere og virksomheder er blevet gode til at kreditvurdere deres kunder, inden de lader dem købe på afbetaling eller oprette lån. På den måde undgår virksomhederne dårlige betalere, og kunderne undgår gældsfælder, siger Mette Frølund, kundeansvarlig for RKI hos Experian. 

Fakta om RKI

Hvad er RKI?

RKI (Ribers Kredit Information) er et register over dårlige betalere, som er ejet af firmaet Experian. Udover RKI findes Debitor Registret. RKI og Debitor Registret er de 2 største registre i Danmark over dårlige betalere.

 

Sådan ender du i registret:

Betaler du ikke dine regninger, risikerer du at havne i RKI, men der er regler for, hvor mange rykkere du skal have modtaget, før du bliver registreret som dårlig betaler. Rykkere skal være skriftlige, og dem skal du have modtaget 3 af, før du må meldes til RKI. Den tredje rykker skal advare om indberetning til RKI registret. Skylder du penge til det offentlige skal beløbet være på mindst 7.500 kroner, før du kan meldes. Unge under 18 år må ikke registreres i RKI.


Sådan kommer du ud igen:

Betaler du din gæld, bliver du slettet fra registret. Når du betaler din gæld, så sørg for at få en kvittering. Husk også at bede firmaet om at slette dig hos RKI - det er firmaets opgave.

Betaler du ikke din gæld, vil du blive slettet fra registret efter 5 år. 

 

Konsekvenserne ved RKI:

Registreringen som dårlig betaler har konsekvenser for dine lånemuligheder. Firmaer må kun slå dig op, hvis du indgår i en handels- eller forretningsaftale med dem. Som udgangspunkt må de heller ikke søge på dig i forbindelse med en ansættelse, med mindre det er en særlig betroet stilling.

 

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

 

Fremgang på Sjælland

Selvom Region Sjælland topper listen over dårlige betalere med 5,50 procent, så er andelen af personer registreret i RKI blevet mindre fra 2018 til 2019 i alle de 17 kommuner. 

Det er særligt kommuner på Sydsjælland som topper listen i den negative forstand, hvorimod Solrød, Lejre, Roskilde, Greve og Køge ligger i den gode ende over personer medgæld i et spænd mellem 2,74 procent i Solrød og 4,64 procent på Stevns. 

De fleste danskere kender RKI-registret, og det er en liste, de færreste frivilligt vil stå på. Derfor har det også en effekt, når opkærvningerne efter flere rykkkere bliver fulgt op af en lille henvendelse fra RKI. 

- Der kan jo være mange grunde til, at folk ikke får betalt deres regninger, og en venlig påmindelse skal jo ikke ses som en trussel. På den måde oplever vi også, at det får mange folk til at betale deres udestående og dermed virker systemet rigtig godt, udtaler kundeansvarlig for RKI, Mette Frølund.

På landsplan er 202.727 personer i dag registret i RKI. Det svarer til 4,34 procent af befolkningen. Samlet set er det et fald på 9434 personer fra sidste år.  

Danskerne skylder i alt 13,1 milliarder kroner væk i misligholdt gæld. Gælden blev det seneste år nedbragt med cirka 850 millioner kroner. 

Andel af befolkningen, der er registret i RKI i % (kommuner)

Allerød: 1,61 

Dragør: 1,85 

Gentofte: 1,93 

Rudersdal: 2,01 

Lyngby-Taarbæk: 2,12 

Egedal: 2,19 

Hørsholm: 2,27 

Frederiksberg: 2,35 

Solrød: 2,74

Furesø: 2,84

Lejre: 2,87

Roskilde: 2,88 

Vallensbæk: 2,92 

Hillerød: 3,34 

Køge: 3,57

Tårnby: 3,64 

København: 3,66 

Gladsaxe: 3,71 

Fredensborg: 3,82 

Gribskov: 4,04 

Frederikssund: 4,06 

Hvidovre: 4,14 

Glostrup: 4,33 

Rødovre: 4,39 

Herlev: 4,54 

Ballerup: 4,60 

Køge: 4,60 

Stevns: 4,64

Helsingør: 4,99 

Høje-Taastrup: 5,24

Halsnæs: 5,55 

Albertslund: 5,76

Brøndby: 6,26

Ishøj: 6,98

 

Kilde: Experian


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik