Ny supersize tandlægestol skal hjælpe overvægtige

Flere og flere danskere er stærkt overvægtige og det gør det svært at passe ned i en normal tandlægestol. Men en ny supersize tandlægestol skal nu hjælp patienter i Køge.

Den kan bære patienter på op til 350 kg, koster 140.000 kr og er blevet døbt supersize stolen.

Det lyder lidt bedre end så meget andet, forklarer tandlæge Christian Ravn, der har taget initiativ til at få stolen udviklet og nu er stolens ejermand.

Stolen er den første danskproducerede tandlægestol til stærkt overvægtige patienter, og den står på tandlæge Christian Ravns tandklinik i Strøby Egede tæt på Køge.

Christian Ravn har gentagne gange set, hvor svært det er for overvægtige patienter at sidde i en normal tandlægestol.

– Vi har ikke et udpræget problem med stærkt overvægtige patienter her i Strøby Egede eller på min anden klinik i Køge, men jeg har en forventning om, at det bliver et stigende problem overalt i landet. Vi mener, at alle har ret til at komme til tandlæge uanset deres vægt, derfor har vi investeret i stolen forklarer Christian Ravn til Tandlægebladet. 

Svært at komme tæt på torso

Også hos Inform, som har produceret stolen, deler man Christian Ravns opfattelse af, at stærkt overvægtige patienter kommer til at fylde mere og mere i sundhedsvæsenet.

Det fortæller salgschef Jim Hammer som begrundelse for, at firmaet valgte at sige ja til Christian Ravns opfordring til at udvikle en tandlægestol til svært overvægtige patienter. Ifølge salgschefen er en af de helt centrale udfordringer ved at behandle store patienter at komme tæt på torsoregionen, og det er derfor en af de ting, som udviklerne har haft fokus på i udviklingen af tandlægestolen.

Svært at adressere overvægt

I Landsforeningen for Overvægtige er der glæde over den nye stol i Strøby Egede. De oplever, at det er et ”kæmpe problem” for deres medlemmer at komme til tandlægen i kombination med, at mange faktisk har et stort behov for tandpleje, fordi de ofte har uhensigtsmæssige spise- og drikkevaner.

– Det er fantastisk godt, at den her stol nu findes. Hvis man vejer over 150 kg, så ved man jo godt, at møbler og lignende ikke kan holde til ens vægt, så mange tør fx ikke risikere at lægge sig i en tandlægestol, forklarer Birgitte Hansen, formand for Landsforeningen for Overvægtige, eller Adipositasforeningen, som foreningen også hedder.

Med behandling af stærkt overvægtige patienter følger en række etiske problemstillinger. For hvordan adresserer man overvægten, og som Christian Ravn siger, hvordan forklarer han nuværende patienter, at de fremover skal behandles i supersize stolen? Der er ikke nogen nem løsning, siger Birgitte Hansen og opfordrer til, at tandlægerne har fokus på ikke at tale ned til stærkt overvægtige patienter og huske på, at patienternebefinder sig i en sårbar situation hos tandlægen.

Men hununderstreger også, at tandlæger selvfølgelig bliver nødt til at adressere udfordringerne.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik