Nu gør de radikale et forsøg: Amager Fælled skal fredes

SF forsøgte at redde naturområdet Amager Fælled fra et byggeri, men blev stemt ned. Nu gør Radikale Venstre et forsøg.

Amager Fælled skal reddes fra byggeriet, der kommer til at æde godt seks procent af naturområdet. 

Det mener Radikale Venstre, der - ligesom SF forsøgte i sidste uge - har fremlagt en redningsplan, der skal bremse bulldozerne på Fælleden.  

quote Det er en god byggeplads, ja. Men det ville Kongens Have også være.

Ida Auken, folketingspolitiker for Radikale Venstre

Partiet  foreslår nu at frede den del af Amager Fælled, der skal bygges på. Resten af naturområdet er allerede fredet. 

Det skriver Politiken. 

Radikale Venstre står sig dermed i køen af partier, der desperat forsøger at få omgjort en 24 år gammel beslutning om at bebygge en del af Amager Fælled. 

SF blev i sidste uge nedstemt i Københavns Borgerrepræsentation med et forslag om at finde alternative byggegrunde til Amager Fælled Kvarter, som området skal hedde. Men nu forsøger Radikale Venstre med et nyt forslag. 

- Vores ønske er at få fredet området, som huser et af de allermest værdifulde og naturrige steder i København. Det er vigtigt at få slået fast, at vore byer ikke skal udvide sig ind i de grønne pletter. Når de er væk, så er de væk. 5.000 år gammel natur kommer altså ikke tilbage, siger Ida Auken, folketingspolitiker for Radikale Venstre, til Politiken.

- Det er en god byggeplads, ja. Men det ville Kongens Have også være, mener hun. 

Selvom et flertal af partier i København har brokket sig over byggeriet, er det ikke umiddelbart til at tage af tegnebrættet, fordi indtægterne fra salget af området allerede er brugt til metrobyggeriet.

Pengene skal derfor findes et andet sted.

- Vi har adskillige forslag. Man kan sælge grunde i Nordhavn, som ikke står til at blive bebygget af hensyn til udsigten fra Hellerup. Man kan opgradere byggerier fra erhverv til boliger. Eller benytte den mulighed, at kommunen betaler og afdrager udgiften over ti år. Det synes vi, at den plet er værd, siger Ida Auken til Politiken.

Hun uddyber, at hun er villig til at tage sagen op i Folketinget, men det kræver, at et parti som Socialdemokraterne, der stemte SF's forslag ned, ikke stiller sig på bagbenene. 

HER ER, HVAD DU SKAL VIDE OM AMAGER FÆLLED KVARTER

19 hektar af naturområdet Amager Fælled skal inddrages til byggeri af 2300-2500 boliger.
Det svarer til godt seks procent af Amager Fælled. 
Beslutningen om byggeriet blev truffet allerede i 1992. 
Kommunen solgte grunden til By og Havn for 1,5 milliarder kroner. 
De penge har man allerede brugt til opførslen af metroen i København.

Fin redningsøvelse, men så må Folketinget må betale

Medlemmerne i Københavns Borgerrepræsentation er skeptiske over for forslaget fra Radikale Venstre. 

quote Hvis de laver en redningsøvelse og beder andre finansiere den, så er det en billig omgang. At komme med en god idé og sende regningen til andre er ikke særligt pænt.

Jakob Næsager, gruppeformand for de Konservative i København

- Jeg synes, det lyder spændende at frede strandengen. Det vil være en kærkommen hjælp. Men hvis Folketinget laver et indgreb, så må Folketinget finansiere det. Hvis de laver en redningsøvelse og beder andre finansiere den, så er det en billig omgang. At komme med en god idé og sende regningen til andre er ikke særligt pænt, siger de Konservatives Jakob Næsager, der er gruppeformand. 

Også socialdemokraterne løfter øjenbrynet over forslaget: 

- Jeg er lidt pikeret over, at nogle af partnerne bag aftalen foregøgler, at man let kan finde en løsning, så området ikke skal bebygges. Det er at stikke folk blår i øjnene, siger Lars Weiss, gruppeformand for Socialdemokratiet. 

- Havde der været et quick fix, så var det kommet frem. Men at finde halvanden milliard kroner er ikke bare noget, man lige gør, siger han. 

Sådan kommer Amager Fælled til at se ud: 

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik