Nordsjællandsk politiker: - Jyderne får for mange mandater

En nordsjællandsk folketingskandidat vil have ændret Danmarks valgsystem. Han mener nemlig, at jyderne får valgt alt for mange mandater.

Hvert femte år fordeler Indenrigsministeriet, hvor i landet 135 kredsmandater er på valg.

quote Den nuværende fordeling svarer til, at vores valgsystem altid garanterer et særligt jysk parti på fire mandater i Folketinget - allerede inden vi er begyndt at stemme.

Lars Arne Christensen, ny folketingskandidat for de Konservative i Helsingørkredsen

Beregningen tager hensyn til befolkningstal, vælgertal ved sidste folketingsvalg - og så storkredsenes geografiske størrelse.

Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Men det sidste hensyn giver en skæv fordeling af mandaterne, mener Lars Arne Christensen, ny folketingskandidat for de Konservative i Helsingørkredsen, der har udregnet, hvordan resultatet ved valget i 2015 ville have set ud, hvis man ikke tog hensyn til geografien - men alene befolknings- og vælgertal. 

- Det flytter hele fire mandater. To fra Midt- og Nordjylland og to fra Sjælland til Syddanmark. Mandaterne ville blive flyttet til København og Nordsjælland. Den nuværende fordeling svarer til, at vores valgsystem altid garanterer et særligt jysk parti på fire mandater i Folketinget - allerede inden vi er begyndt at stemme, siger Lars Arne Christensen og konkluderer, at det derfor også er lettere at skaffe flertal for motorveje og kystsikring i Jylland end i Nordsjælland.

Forsker: - Systemet tilgodeser både land og by

Frederiksborg Amts Avis har forelagt den konservative kandidats beregninger for valgforsker og statistiker Kenneth Thue Nielsen, Methods.dk. Han mener, at beregningerne er korrekte, men advarer mod at lave om på systemet.

- Grunden til at man har 135 kredsmandater er, at man vil sikre, at alle dele af landet er repræsenteret. Sådan har det været i mere end 100 år. Fjerner man hensynet til en storkreds arealmæssige størrelse, så vil man favorisere de større byer på bekostning af tyndere befolkede områder. Vores valgsystem bygger på, at vi er ét land, og at man tager hensyn til både land og by, siger Kenneth Thue Nielsen. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik