Museum køber en af verdens største rav-samlinger af privatperson

En kvinde fra Nordjylland har gennem 40 år opbygget en samling på hele 60.000 stykker rav. Dem har Statens Naturhistoriske Museum nu købt.

Der er ravsamlere, og så er der Karin Nordmann Ernst.

Gennem 40 år har hun opbygget sig en samling på godt og vel 60.000 stykker rav, hvilket gør hendes imponerende kollektion til en af de største af sin slags i hele verden.

- Det er en passion. For mig har det ikke handlet så meget om, hvor mange stykker, jeg har, men mere om, at man måske kan være heldig at finde en klump med et spændende insekt i. Når jeg finder sådan noget, så bliver jeg helt hooked. Det er virkelig noget, der tager fat i mig, siger Karin Nordmann Ernst til TV 2 Nord.

Og nu kan interesserede snart få lov til at kigge på hendes samling. Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet har nemlig købt skagboens ravsamling.

Med indkøbet af den store ekvipering går Statens Naturhistoriske Museum fra en ravsamling på 10.000 til 70.000 af de gyldne klumper.

Skal afsløre forhistoriske fund

Håbet er, at den nye samling vil føre til fund af hidtil ukendte arter af dyre- og planteliv. Mange af stykkerne rummer nemlig insektfossiler og andet interessant biologisk materiale.

quote Jeg er slet ikke i tvivl om, at den nyerhvervede samling indeholder mange nye arter, der endnu ikke er beskrevet

Lars Vilhelmsen, lektor og kurator

- Selvom der gennem mange år er blevet forsket i baltisk rav, er jeg slet ikke i tvivl om, at den nyerhvervede samling indeholder mange nye arter, der endnu ikke er beskrevet. Vi har så at sig fået endnu flere vinduer til fortiden, og det glæder jeg mig utroligt meget til at kigge nærmere på, siger lektor og kurator Lars Vilhelmsen fra Statens Naturhistoriske Museum.

 
 
Foto: Anders Damgaard

40 millioner år gamle insekter

Baltisk rav, som er den slags rav vi har her i landet, blev dannet for omkring 35 til 40 millioner år siden i de enorme skove, der dækkede store dele af det nuværende nordlige Skandinavien. Gennem tiden blev insekter og andet biologisk materiale fanget i den harpiks, der løb ud af træerne og senere blev til rav.

- De dyr, der blev fanget og bevaret i ravet, udgør et delvist repræsentativt udsnit af specielt insektfaunaen fra denne tid, siger lektor og kurator Lars Vilhelmsen fra Statens Naturhistoriske Museum og fortsætter:

- Generelt var klimaet varmere dengang og det afspejler sig også i sammensætningen af faunaen, der indeholder individer fra dyregrupper, som vi i dag kun finder i et klima, der er varmere end det, der nu er fremherskende på vore breddegrader.

Ambitionen er ikke alene at finde nye arter, men også at få en større indsigt i, hvordan de forskellige arter har udviklet sig gennem tiden.

Med den store mængde rav, forskerne nu har til rådighed, vil det også blive muligt at studere sammensætningen i datidens økosystem. Derigennem håber Statens Naturhistoriske Museum at kunne blive klogere på klimaudviklingen i de sidste 30-40 millioner år.

Har tjent tocifret millionbeløb

Indkøbet af Karin Nordmann Ernsts ravsamling er blevet mulig, fordi museet har fået støtte fra støtte fra Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond og Villum Fonden.

Med fondsmidlerne er det også blevet muligt at ansætte en medarbejder de næste to år, der får til opgave at registrere ravsamlingen i en database.

Officielt er købsprisen på Karin Nordmann Ernsts samling hemmelig, men ifølge hende selv har hun tjent et toficfret millionbeløb på salget.

- Så jeg klager ikke, siger hun.

Edderkop fanget i baltisk rav.
Edderkop fanget i baltisk rav.
Foto: Anders Damgaard

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik