Mindre CO2 i København: Ældre skal have mere klimavenlig mad

Københavns kommune køber kød i store mængder. Så der er en del af hente på klimaregnskabet - hvis de blandt andet skærer ned på oksekødet.

I Københavns Kommunes institutioner og på kommunens plejehjem bliver der serverer 70.000 måltider hver eneste dag. Her satser man mere og mere på grøntsager, for bl.a. at reducere CO2-udledningen fra kødproduktion.

- Vi kan se det i København, at klimaforandringerne, de eksisterer. Vi har set det med skybrud, der har sat vand i rigtig mange kældre i København. Vi vil gerne sørge for, at der er et havneområde i byen i fremtiden – og at det ikke ligger under vand. Og at der er en klode, som vi kan give videre til vores børn, siger Sisse Marie Welling, der er SF´s sundheds – og omsorgsborgmester i København.  

Målet er at reducere CO2-aftryk med 25 procent 

Sidste år købte kommunen cirka 200 ton oksekød til de måltider, der bliver tilberedt i de kommunale køkkener. Så det vil være godt for klimaregnskabet, hvis man dropper en del af kødet. Målet er nu, at reducere fødevarernes samlede CO2-aftryk med en fjerdedel. Det skal ske allerede fra 2025. 

Også skoler med egen nyttehaver og forældre på madkursus. Det er vejen frem i Furesø Kommunes bestræbelser på at reducere CO2-udledningen.

Jeg synes, at man i alt for mange år har negligeret, hvad klimaforandringerne har gjort. Og nu kan vi se dem håndgribeligt. Derfor reagerer min generation og de yngre generationer og danskerne på det, siger sundheds – og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling.

Det nye fokus på klimaet og maden gælder alle områder i kommunen. Daginstitutioner, botilbud, skoler, SFO-er, fritidshjem og plejehjem. Så selv den ældre generation, der i høj grad har været vant til solide retter med kartofler, sovs og kød – skal have nye vaner, hvis det er muligt.

quote Jeg synes, at vi i alt for mange år har negligeret, hvad klimaforandringerne har gjort. Og nu kan vi se dem håndgribeligt

Sisse Marie Welling,  sundheds- og omsorgsborgmester

- Vi er nødt til i den vestlige verden at gå forrest. Og vise at det godt kan lade sig gøre, at leve i et rigt samfund og samtidig reducere kraftigt i den CO2, som vi udleder. På den måde tror jeg, at vi kan være inspirationskilde for de lande, der først nu er begyndt at opleve velstand. Så man ikke får den forbrugsfest, der har betydning for klimaet, som man har set det i Danmark og i resten af den vestlige verden, siger Sisse Marie Welling.  

Sellerifrikadeller på menuen

På Ørestad Plejecenter i København bor Søren Meyer og Hanne Friis - Hansen. I aften skal de have sellerifrikadeller. 

- Jeg kan nøjes med lidt kød, bare jeg får noget fisk. Jeg kan godt lide rå blomkål, bare jeg får nogle kartofler og noget sovs. Og så vil jeg gerne have noget suppe med godt med grøntsager i, siger Søren Meyer.

quote Jeg kan nøjes med lidt kød, bare jeg får noget fisk

Søren Meyer, beboer, Ørestad Plejecenter

Hanne Friis – Hansen, der også bor på Ørestad Plejecenter mener, at vi skal være meget opmærksomme på det med klimaet.

– Jeg mener ikke, at det går, at vi bliver ved med at lade som ingenting. Det, tror jeg, er farligt for os selv, og dem der kommer efter os, siger hun.

Så hun kan lide idéen med, at satse mere på grønt og mindre på kød. For at få mere balance i CO2-regnskabet.

- Jeg synes, det er en god idé. For jeg tror, de gamle har godt af nogle grøntsager, i stedet for alt det kød og sovs. Det kan godt være, at de ældre brokker sig lidt i starten. Men de vænner sig til det, siger Hanne Friis – Hansen.

Derfor belaster oksekød klimaregnskabet

Koen lukker gasarter ud, når den tygger drøv på marken.

 

Det giver mere CO2 i atmosfæren, det øger drivhuseffekten og det giver klimaforandringer. 

De ældre skal også være med 

Den ansvarlige borgmester på ældreområdet mener, at der kun er én vej at gå med maden. Netop at satse på grøntsagerne.

For at hjælpe klimaet på vej og for at vise vejen for andre kommuner. Men også i forhold til private forbrugere – som inspiration til, hvordan de selv kan reducere deres klimaaftryk. Og også de ældre skal være med.

quote Jeg tror, de gamle har godt af nogle grøntsageri stedet for alt det kød og sovs.

Hanne Friis – Hansen, beboer, Ørestad Plejecenter

- Jeg synes ikke, at vi opdrager på de ældre. Det handler om, at vi skifter lørdagscuvetten ud med en lørdagskylling. Og det tror jeg faktisk, at de ældre er glade for, siger Sisse Marie Welling, der er SF´s sundheds – og omsorgsborgmester i København.  

Borgmester: Det er en balancegang 

Borgmesteren er overbevist om, at hvis man skal nå regeringens mål om en 70 % reduktion af CO2-udledningen, så bliver det alle i samfundet, der skal gøre tingene lidt anderledes, for at det kan lade sig gøre. 

- Det er klart, at det er en balancegang. For når vi er på et plejehjem, så har vi med borgere at gøre, som nemt bliver underernæret. Så de skal have noget kød. For proteinet i kødet gør, at de ikke bliver underernæret. Og det vil de fortsat også skulle have i fremtiden. Derfor kommer vi til at tænke os lidt mere om. Hvad er det for noget kød, vi indkøber, siger Sisse Marie Welling.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik