Miljø-automat i Frederikssund hitter: Nu kommer der fem mere

En miljøautomat i Frederikssund Kommune har haft succes med at komme borgernes skalde-bevisthed til livs. Nu udvides initiativet med yderligere fem automater.

Flere kiggede skævt på den nye miljøautomat, da den blev opstillet i Slangerup for to år siden. Men det varede ikke længe, før initiativet bar frugt, og nu udvider Frederikssund Kommune ordningen, der er den første af sin art i Danmark.

Miljøautomaten er beregnet til elektronisk affald, og formålet er ganske simpelt: Vi skal passe på miljøet - og guldet!

- Miljøautomaten giver en bedre indsamling og derved en bedre genanvendelse af de værdier, der gemmer sig i affaldet som for eksempel ædelmetaller. Indsamlingen skåner også miljøet for miljøfarlige stoffer som kviksølv, der blandt andet findes i elsparepærer, siger den faglige koordinator for affaldsområdet i Frederikssund Kommune, Tom Henrik Johansen.

her kan du finde en miljøautomat

  • SuperBrugsen i Slangerup
  • Meny i Skibby
  • SuperBrugsen i Jægerspris
  • Dagli'Brugsen i Dalby
  • Føtex og Rema 1000 i Frederikssund
Kilde: Frederikssund Kommune

En undersøgelse fra Syddansk Universitet viser, at danskerne smider et ton guld ud hvert år. Guldet gemmer sig i vores elektroniske affald, og miljøautomaten, der bliver placeret ved supermarkeder, skal nu være med til at komme guld-spildet og miljøbelastningerne til livs.

Ordningen har været så succesfuld for Frederikssund Kommune, at man har valgt at udvide ordningen med fem automater mere, som skal være fordelt i hele kommunen.

- Vi udvider ordningen til i alt seks supermarkeder i hele kommunen, fordi vi kan se, at det er en populær måde at komme af med sit elektroniske affald på, siger Tina Tving Stauning, der er formand for Teknisk Udvalg i Frederikssund Kommune og fortsætter:

- I de 6 måneder, miljøautomaten var opstillet som et forsøg i SuperBrugsen i Slangerup, indsamlede vi 174 kg småt elektronik, 565 kg batterier og 102 kg elpærer.

Borgere bruger automaten flittigt

Den ene miljøautomat, som er opstillet ved SuperBrugsen i Slangerup, har været brugt flittigt og ifølge kommunen er borgerne rigtig gode til at sortere affaldet.

- Folk tager det affald, de vil af med ud af emballagen, så vi hverken finder plastposer eller papæsker i automaten, siger Tom Henrik Johansen.

Her kommer idéen om miljøautomaten fra

Idéen stammer fra Sverige. Her har miljøautomaten har været udbredt under navnet Samlaren siden 2009, hvor den blev hædret med Swedish Recycling Award.

Kilde: Frederikssunds Kommune

Tom vurderer, at det kan hænge sammen med, at miljøautomaten står ved siden af flaskeautomaten.

- Kunderne har jo gennem mange år været vant til at tage flasker og dåser med retur, når de skal ud at handle. Så når miljøautomaten nu står lige ved siden af, er det nærliggende for kunderne at aflevere affald på samme måde, fortæller han.

I dag blev endnu en miljøautomat indviet i Meny i Skibby. Automaten tager imod kundernes udtjente små elektronikting, elpærer, elsparepærer og batterier, og ved indvielsen af den nye automat stod genbrugseksperter klar til at svare på, hvad borgernes elektroniske affald gemmer af hemmeligheder og værdier.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik