Mathias ramt af fugleinfluenza-regler: Vi holdes som gidsler

Fødevarestyrelsen har bestemt at opdrættet fjerkræ ikke må gå ude i det på grund af den frygtede fugleinfluenza.

Mathias Nørregaard fra Gørløse – tæt ved Hillerød - ejer et hobbylandbrug, hvor han hvert år opdrætter og sælger 300 fritgående høns.

quote Jeg synes, det er en ekstrem ærgerlig situation, at vi bliver holdt som gidsler på den her måde af Fødevarestyrelsen

Mathias Nørregaard, fjerkræsavler

Men siden man tilbage i november fandt fugleinfluenza i en andebesætning, har hans høns været sat i karantæne af fødevarestyrelsen. Af den grund må hønsene ikke længere opholde sig ude i det fri.

Ifølge fødevarestyrelsen skal hønsene være under tag og bag hegn, for at mindske risikoen for at de bliver smittet af vilde fugle. 

Lukket inde på 50 kvadratmeter

Mathias Nørregaards fjerkræ er derfor nu på femte måned tvunget til at gå inde i et foderhus på 50 kvadratmeter fremfor at boltre sig ude på den store græsplæne.

Fjerkræsavleren frygter nu for fremtiden, hvis ikke fødevarestyrelsen laver om på reglerne.

- Jeg synes, det er en ekstrem ærgerlig situation, at vi bliver holdt som gidsler på den her måde af Fødevarestyrelsen, som burde være der for alle typer landbrug og ikke kun den store industrielle produktion, lyder kritikken fra Mathias Nørregaard.

Han anslår at karantænen har kostet ham og hans virksomhed 40.000 kroner, og ikke nok med at det går ud over pengepungen, så rammer det også dyrene.

Hønsene bliver stressede og hakker i hinanden, og Mathias Nørregaard har måttet aflive høns på grund af det.

Mathias Nørregaard kan godt forstå, at Fødevarestyrelsen reagerer hårdt overfor fugleinfluenza, men hvis situationen ikke snart ændrer sig, kan det ende med Mathias Nørregaard må droppe at opdrætte kyllinger.

Ingen dispensation

Han håber derfor på, at Fødevarestyrelsen kan lempe på reglerne på visse områder.

- Man må kunne lave en risikovurdering i forhold til, hvor man bor, og i forhold til vådområder med vilde fugle. Og så mener jeg, at små besætninger med fjerkræ burde kunne søge om at sætte dem ud, siger Mathias Nørregaard.

Men en sådan dispensation er ifølge fødevarestyrelsen udelukket.

- Der kommer ingen dispensationer. Men vi vil ophæve forbuddet generelt i hele landet, når vi føler, det er forsvarligt. Vi ser på det hver uge og prøver at få et indtryk af, hvordan og hvorledes situationen er, siger Stig Mellergaard, der er souschef i Fødevarestyrelsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik