Marinbiolog: Øresund bugner af liv

Masser at glæde sig over i 2016 - men sandsugningen i den nordlige del af Øresund bekymrer Øresundsakvariets chef, Jens Peder Jeppesen.

- Jeg tror ikke, jeg har oplevet et år, hvor Øresund i den grad bugnede af dyreliv, som det var tilfældet i år. Og specielt sensommeren har været usædvanlig.

Ådan lyder det fra marinbiolog og akvariechef på Øresundsakvariet, Jens Peder Jeppesen i en pressemeddelselse, hvor han gør status over Øresunds tilstand.

Og ifølge Jens Peder Jeppesen er der meget at glæde sig over:

- Aldrig før har marinbiologer og naturvejledere på Øresundsakvariet oplevet en så divers og mangfoldig fauna på alle niveauer lige fra plankton til hvaler.

Stimefisk har der været masser af, blandt andet den blåfinnede tun, der, som det hedder, "efter 50 års venten igen viste sig i overfladen ud for Landskrona". 

 
 
Foto: Tania Lundberg Lykkegaard

Det gjorde den formentlig på grund af den store bestand makreller, som man ikke har set i samme mængde i årtier.

Og der har vist sig store mængder af sild, brislinger - fulgt af enorme mængder ansjoser, sardiner og hestemakreller.  Lige som også torsken har det godt i Øresund. 

TV 2 Lorry den 5. august: Havbiologer fra Øresundsakvariet i ekstase over en legesyg delfin

Også en kaskelothval har fundet vej til Øresund. Den kunne Øreundsakvariets medarbejdere filme den 19. maj.  Og de fik i augsust desuden filmet en kortnæbbet delfin nord for Ven. 

Ansjosjagt ved Hornbæk.
Ansjosjagt ved Hornbæk.
Foto: Kristian Vedel, Øresundsavariet

Meget at glæde sig over for marinbiolog Hans Peder Jeppesen. Men der er også bekymringer.

- Godt nok så vi rekordmange marsvin i den nordlige del af Øresund, fra omkring Hornbæk Plantage og nordvestover men realiteten er desværre, at marsvinene er decimeret i stort antal fra området Helsingør og op til kanten af Hornbæk Plantage, og vi tror, at de forsvinder grundet de store sandsugninger, der desværre stadigvæk foregår.

- I 2013 begyndte sandsugningen at tage fart, kulminerede i 2014 med fjernelse af store mængder sand og huller i området helt op til 16 meter hvor der før kun var 7 meter, og i alle årene herfra har marsvinene undgået området måske grundet de ødelagte levesteder og dermed ringere fødevilkår, lyder det fra Øresundsakvariets chef.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik