Løbsarrangør slår alarm: Stop med at tage risici, det er ikke Tour de France

En stigning i antallet af cykelentusiaster fører til flere farlige situationer ved motionscykelløb. Løbsarrangør opfordrer til, at man kører med omtanke og lukker ruter for trafik.

Flere cykelmotionister ser stort på færdselsloven, når de deltager i motionscykelløb.

Det fører til farlige situationer, og tendensen er desværre stigende.

Det mener arrangøren af motionscykelløbet Sjælsø Rundt, der er blandt de største af sin slags i Danmark.

quote Man skal tage det alvorligt, for det er gået hen og er blevet et regulært problem

Jens Veggerby

- Der er rigtig stor risiko ved at cykle som mange motionister gør, nemlig med hovedet under armen, siger løbsarrangør og tidligere professionel cykelrytter Jens Veggerby.

- Vi ved jo, hvad der sker med motionisterne, når de får spændt hjelmen og står på startstregen: Så farer der en djævel i dem. Man skal tage det alvorligt, for det er gået hen og er blevet et regulært problem, siger han.

I Kristi Himmelfartsferien havde flere motionscykelløb i Østjylland store problemer med ryttere, der kørte for risikabelt. Ved Grejsdalsløbet omkring Vejle var arrangørerne nødt til at diskvalificere 50 deltagere for at blæse på færdselsloven, mens to ryttere blev alvorligt kvæstede på grund af styrt.

Samme weekend mistede en 58-årig mand livet, da han styrtede ved motionsløbet Danmarks Højeste omkring Skanderborg.

Jens Veggerby understreger, at det er umuligt at gardere sig mod ulykker og uheld generelt. Men han oplever oftere, at motionister bringer sig selv i farlige situationer, fordi de er for optagede af at køre motionsløbet som et væddeløb.

- Det, der tit er udfordringen ved motionscykelløb og motionscykling generelt, er, at folk kommer til sporten i en sen alder og ikke har lært at cykle ordentligt. Vi ser, at når folk trækker den her lidt for stramme trøje over hovedet og får spændt hjelmen lidt for hårdt, så glemmer de, at der er andre ude i trafikken. Så kører de alt for vildt, siger Jens Veggerby.

STIGENDE ANTAL DYRKER CYKLING

Både hos DGI (Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger) og DCU (Danmarks Cykle Union) oplever man stor stigning i medlemstallet.

DGI motionscykling havde i 2014 20.723 medlemmer. I 2017 var tallet steget til 32.370.

DCU havde i 2017 32.877 medlemmer - en stigning på 1/3 i forhold til 2007.

Det anslås, at omkirng 540.000 danskere dyrker motionscykling.

Kilder: DGI, DCU og TV Syd

Tag den med ro, det er ikke Tour de France

Løbsarrangøren opfordrer derfor deltagende til foretage en slags reality-tjek.

Blandt den lange række af skilte, der sættes op langs ruten, vil man ind i mellem finde skilte, der minder rytterne om, at det ikke er Tour de France, men Sjælsø Rundt, man deltager i.

quote I Sverige og Tyskland spærrer myndighederne vejene helt af for modkørende trafik ved store motionscykelløb

Jens Veggerby

- Hvis to ryttere kører hinanden ad banen, fordi de tror, de er Peter Sagan og Chris Froome, kan man ikke gøre ret meget ved det. Ni ud af ti af cykelrytterne er jo voksne mennesker. Hvis de ikke kan høre efter og ikke vil høre efter, så kan man ikke gøre så meget mere, siger Jens Veggerby.

Inden starten til Sjælsø Rundt går, plejer Veggerby selv at gribe mikrofonen og minde rytterne om, at færdselsloven gælder, og at man skal køre med omtanke. Det har han altid gjort.

Men siden han begyndte at organisere cykelløb i 1999, har han oplevet, at der i stigende grad er behov for at opdrage motionisterne.

- Tendensen er stigende, desværre. Der er flere og flere, der cykler. Det er godt. Men med dette ser vi også, at der opstår flere og flere farlige situationer. For mange ryttere har ikke erfaringen, og så sker soloulykker, siger han.

Opfordrer til at se mod nabolandene

Mens en gruppering af de hurtigste motionister ved Sjælsø Rundt med motorcykeleskorte får lov til at køre efter politiets anvisninger og altså ikke færdselsloven, så mener Veggerby, at man kunne gå skridtet videre for at mindske risikoen for tragiske ulykker.

- Vi kunne håbe på, at sporten kan opnå nogle bedre betingelser – som den har i vores nabolande. I Sverige og Tyskland spærrer myndighederne vejene helt af for modkørende trafik ved store motionscykelløb, siger Veggerby.

- Jeg er klar over, at der er mange motionscykelløb i Danmark. Men jeg mener, at hvis man når op over en vis størrelse, så burde det være muligt at få lukket for modkørende trafik.

- Vi kan også se, at eksempelvis Copenhagen Marathon og Ironman-stævne også får vejene for sig selv.

Motionscykelløbet Sjælsø Rundt finder sted den 10. juni. Man regner med omkring 6.000 deltagende cykelryttere. Ved løbet er både politi, løbsmarshalls, hjemmeværn, samaritter og løbskontrollanter med til at sørge for sikkerheden. 

Den lange rute til Sjælsø Rundt går gennem store dele af Nordsjælland.
Den lange rute til Sjælsø Rundt går gennem store dele af Nordsjælland.
Foto: Google maps

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik