Lejlighedspriserne har ramt loftet

Efter en ubrudt prisstigning siden 2009 ser det nu ud til, at lejlighedspriserne i hovedstaden er færdige med at stige.

Prisstigningen på lejligheder i hovedstaden har været historisk kraftig, og flere eksperter har spekuleret i, om en såkaldt boligboble var under opbygning.

Men blandt andet nye krav til boligkøbere ser nu ud til at have lagt en dæmper på markedet.

Det skriver Berlingske Business.

Ejendomsmæglerne, der som bekendt sætter de konkrete priser på lejlighederne på markedet, tror ikke længere på, at priserne stiger, viser en ny rundspørge blandt medlemmerne i Dansk Ejendomsmæglerforening.

Faktisk tror mæglerne på uændrede priser i hele 2016, skriver avisen.

- Der har hen over de seneste kvartaler været konsensus blandt mæglerne om, at priserne har nået den top, markedet kan og vil betale. Og jeg synes, at tendensundersøgelsen viser realisme blandt mæglerne, siger Torben Strøm, formand for Dansk Ejendomsmæglerforening, til Berlingske Business.

Han baserer sin vurdering dels på medlemmernes vurderinger, dels egne erfaringer som Nybolig-mægler.

- Jeg er ikke i tvivl om, at når man kigger på prisudviklingen, så hverken kan eller vil forbrugerne acceptere højere priser under de givne forhold på markedet, fortsætter han.

Nordeas senioranalytiker Lise Nytoft Bergmann oplever samme udvikling som mæglerne - og hun ser to årsager til udviklingen.

- Det er en følge af rentestigningen i 2015, og så er udviklingen senest toppet op med udbetalingskravet på fem procent, siger hun til Berlingske Business.

Kravet, om at boligkøbere selv skal stille med fem procent af købesummen i udbetaling blev indført fra 1. november, men da tilbud om realkreditlån gælder i tre måneder, er en del boligkøb gennemført under de gamle regler.

Effekten af de nye krav slår derfor først igennem med fuld styrke netop nu, og det vil påvirke omsætningen af boliger, vurderer Lise Nytoft Bergmann.

- Reglen kommer formentligt til at sætte en midlertidig dæmper på boligmarkedet. Der gik kort tid, fra man begyndte at tale om det, til det blev sat i kraft. Derfor vil der være boligkøbere, der endnu ikke har nået at spare nok op, siger hun.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik