Landbrug og Fødevarer om sprøjteforbud: Unødvendigt

Ifølge Landbrug & Fødevarer har vi et af verdens strengeste godkendelsessystemer for sprøjtemidler. Derfor er Egedals forbud unødvendigt, lyder det.

Danmark har rent grundvand og et af de strengeste systemer i verden, når det kommer til godkendelse af pesticider. Derfor er det slet ikke nødvendigt med et totalforbud, som det Egedal Kommune har lavet.

Sådan lyder det fra formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, efter at Egedal Kommune i Nordsjælland har valgt at nedlægge et totalforbud mod anvendelse af sprøjtemidler.

Læs også: Egedal Kommune indfører forbud mod sprøjtemidler

 - Det er en trist udvikling, når vi ikke længere stoler på vores godkendelsessystem. Vi har et af de allerstrengeste i verden, der tager udgangspunkt i, at vi i Danmark skal pumpe vand op fra vores landbrugsjord. Og det kan man stort set alle steder, siger Martin Merrild til Ritzau.

Egedal Kommunes forbud mod sprøjtemidler ved landsbyen Søsum er det første af sin slags i Danmark. Forbuddet kommer, efter at Naturstyrelsen har offentliggjort en historisk kortlægning af landets grundvand.

I Egedal er der en vandboring ved Bjellekær Kildeplads, der vækker bekymring.

Den sørger for vand til 30.000 københavnere. Og selv om vandet ikke er forurenet, er Bjellekær Kildeplads så vigtig for vandforsyningen, at kommunen har valgt at benytte muligheden for at indføre sprøjteforbuddet for at beskytte mod eventuelle uheld med sprøjtemidler.

 - Der er intet behov for at lave en så voldsom restriktion. Jeg savner den faglige begrundelse, og det er med til at give et forkert indtryk af, hvad moderne pesticidanvendelse er, siger Martin Merrild.

Boligejerne i området fået tilbudt 5.000 kr. i kompensation, mens de landbrugsejendomme får mellem 30.000 og 250.000 kroner.

Men det er slet ikke nok ifølge Landbrug & Fødevarer, som nu vil føre en sag ved Natur- og Miljøklagenævnet i samarbejde med Nordsjællands Landboforening.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik