Roskilde betalte gæld - nu holder man øje med museumsslagsmål

Flere museer er lukningstruede, efter feriefond pludselig har krævet lån tilbagebetalt. Politikere vil finde en løsning, men i Roskilde er pengene allerede betalt.

Millionkrav fra Arbejdsmarkedets Feriefond truer flere museers eksistens både her i hovedstadsområdet og i resten af landet. 

Ifølge museerne gav Feriefonden ikke indtryk af, at lånene skulle betales tilbage, og derfor er museerne nu kommet i en gevaldig økonomisk klemme, og flere risikerer lukning. 

Arbejdsmarkedets Feriefond har ikke ønsket at udtale sig men henviser i stedet til Beskæftigelsesministeriet. Her har minister Troels Lund Poulsen (Venstre) indkaldt til møde om sagen senere på ugen.  

Både ministeren og flere beskæftigelsesordførere har inden mødet lagt op til, der skal findes en løsning, da museerne ellers må lukke.

Det kan for eksempel være ved at forlænge eller eftergive lånene.

Kommune som låntager

Vikingeskibsmuseet i Roskilde er et af cirka 30 museer, der i alt har modtaget op mod 900 millioner kroner fra Arbejdsmarkedets Feriefond.  

Men i modsætning til de andre museer, der selv har optaget lånene hos Feriefonden, har Vikingeskibsmuseet haft Roskilde Kommune som låntager.

Derfor har der været penge til at betale lånet tilbage, da Feriefonden sidste år gjorde sit krav gældende. I december godkendte byrådet således at tilbagebetale knap 50 millioner kroner til Feriefonden.

- Vi valgte at betale pengene. Vi forsøgte at få lånene eftergivet, men det blev blankt afvist. Vi fik en rabat, det var så langt, vi kunne nå, og det valgte byrådet at aceptere, fortæller borgmester i Roskilde, Joy Mogensen (S).  

Roskilde Kommune fik en rabat på 7 millioner kroner for at betale lånene tilbage før tid, for de udløb oprindeligt først i 2020 og 2025. 

Så må det også gælde os

I Roskilde følger borgmesteren nu opmærksomt med i, hvad der bliver bliver besluttet på Christiansborg. Hvis de andre museer får eftergivet deres lån, vil kommunen have tilbageført de knap 50 millioner kroner.

- Jeg tilslutter mig museernes kamp og forstår til fulde deres frustration. Men enten er der en linje, eller også er der ikke. Hvis de andre får eftergivet deres gæld, må det også gælde os, der lige har betalt, siger Joy Mogensen. 

 

Roskilde Kommunes lån hos Arbejdsmarkedets Feriefond

Museumsøen ved Vikingeskibsmuseet: 52,6 millioner kroner.

Roskilde Vandrerhjem: 4,25 millioner kroner.

I alt: 56,85 milllioner kroner.

Rabat på 7 millioner = 49,85 millioner kroner.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik