Kunstdirektør til DF: I er på korstog imod viden om vores egen tid

Når Dansk Folkeparti vil skære i støtten til de store kunstmuseer, så bunder det i afsky for det moderne, mener Arkens direktør, Christian Gether.

Mere end 700.000 gæster besøgte Lousiana Museum i Humlebæk i 2016, og mere end 300.000 kunstinteresserede slog vejen forbi Arken i Ishøj samme år. 

quote I virkeligheden er Alex Ahrendtsens projekt et korstog imod viden om vores egen tid

Christian Gehter, Arken

Museerne modtager hver knapt 32 millioner kroner i museumsstøtte, men det er alt for meget, mener Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen. 

Af Dansk Folkepartis finanslovsudspil på kulturområdet foreslås det, at de to verdensberømte kunstmuseer skal afgive 7,5 millioner kroner, så der samlet kan gives 15 millioner kroner til blandt andet Fregatten Jylland og Skibsbevaringsfonden i stedet. 

- Der er de kunsthistoriske museer, der er de naturhistoriske museer, og så er der de kulturhistoriske museer, og her kunne vi i Dansk Folkeparti godt tænke os at man styrkede de kultur- og naturhistoriske museer noget mere på bekostning af de mere moderne kunstmuseer som Arken og Louisiana, siger Alex Ahrendtsen til Danmarks Radio. 

Men det er fis i en hornlygte, mener Arkens direktør, Christian Gehter.

Kunstmuseer er et oplysningsprojekt

Han mener snarere, at forslaget bunder i afsky for det moderne end forståelse for, hvad museerne rent faktisk foretager sig. 

Det skriver Berlingske, der har talt med direktøren. 

- I virkeligheden er Alex Ahrendtsens projekt et korstog imod viden om vores egen tid. Et kunstmuseum er jo lige så meget et kulturhistorisk museum fordstået på den måde, at vi også forholder os til kulturhistorie, bare med kunsten som udgangspunkt, hvor andre har genstande fra den ældre kultur som studieoobjekt. Men grundlæggende er de en del af samfundets oplysningsprojekt, som går ud på at fortælle borgerne så meget som muligt, så de bliver stadig mere i stand til at få herredømme over deres eget liv, siger han til Berlingske. 

Arken er ikke københavneri

Han påpeger, at DF'eren sætter et kunstigt modsætningsforhold op mellem byen og landet, da Arken Museum netop ligger i provinsen. 

30.000 til 50.000 skolebørn undervises hvert år i dansk kultur gennem kunsten på museet, fortæller Christian Gether, som også tilføjer, at kulturhistoriske museer handler om andet end bare flintøkser.

Direktøren har flere gange inviteret Alex Ahrendtsen til Ishøj for ved selvsyn at opleve det sociale og dannende arbejde, Arken udfører i lokalområdet, fortæller han, men politikeren har endnu ikke taget imod invitationen. 

Med gys på Arken. Udstilling om menneskekroppen fra 4. februar til 6. august 2017.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik