Konservativ om sundhedsvæsen: Det er håbløst planlagt!

Sundhedsvæsenet lider under det delte ansvar mellem staten og regionerne, siger konservativt folketingsmedlem, der selv har en fortid i regionsrådet.

Hospitalerne er udsat for massive besparelser, travlhed og overbelægning, men hvad skal politikerne gøre ved det?

Sundhedsvæsenet var omdrejningspunktet, da tre folketingspolitkere, der valgt ind i TV 2 Lorrys sendeområde, tirsdag aften debatterede sundhedsområdet i programmet Christiansborg - hva' nu?

Her luftede den konservative Mette Abildgaard blandt andet tanken om helt at nedlægge regionerne for at gøre livet lettere for patienter og personale på hospitalerne i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

quote Det giver et fuldstændig håbløst planlagt sundhedsvæsen, hvor vi på ingen måde bruger ressourcerne mest optimalt.

Mette Abildgaard

Mette Abildgaard har selv en fortid som medlem af regionsrådet, hvor hun blandt andet var formand for Kræftudvalget, og hun er stærkt kritisk overfor den nuværende model, hvor ansvaret for sundhedsvæsenet både hviler på staten og regionerne.     

- I regionsrådet har jeg selv siddet og bandet over politikerne på Christiansborg. Når vi skulle spare ude i regionerne, og jeg sad med et stort besparelseskatalog og skulle vælge mellem ting, der tit var ubehagelige, og så hørte, at politikerne inde på Christiansborg lige havde fundet et par hundrede millioner, som meget bekvemt kunne loves ud i en debat, sagde hun og fortsatte:  

- Så kunne man i regionerne ansætte noget af det personale, vi havde fyret forinden. Det giver et fuldstændig håbløst planlagt sundhedsvæsen, hvor vi på ingen måde bruger ressourcerne mest optimalt. Jeg tror, vi kunne få mere ud af de penge, vi bruger i sundhedsvæsenet, hvis vi tænker det bedre, og planlægger det bedre, og der har vi i dag et dårligt ledet system, fordi både staten og regionerne har et ansvar, sagde Mette Abildgaard, der er stemt ind i Folketinget fra Egedal- og Frederikssundkredsen. 

quote Jeg tror på, at beslutningerne træffes bedst lokalt og tættere på, hvor virkeligheden er.

Jacob Mark

SF: Beslutninger bør træffes lokalt

Det er dog ikke sikkert, at sundhedsvæsenet bliver bedre, hvis man nedlægger regionerne, lød det fra Jakob Mark, der er valgt ind i Folketinget fra Køge- og Lejrekredsen.

- Når jeg er bekymret over det at skulle lukke regionerne, er det fordi, jeg tror på det decentrale. Jeg tror på, at beslutningerne træffes bedst lokalt og tættere på, hvor virkeligheden er. Jeg holder meget af, at beslutningerne træffes lokalt hos de mennesker, der kender lokalområdet, sagde Jacob Mark.

Han pointerede i stedet, at man kan skabe flere penge til sundhedsvæsenet ved at blive bedre til at indkassere skattepenge. 

- Der er alt for mange, der ikke betaler den skat, de skal. Hvis vi bliver bedre til at få nogle af de penge ind, og det kan vi, så finansierer det et velfærdsløft, sagde han og fortsatte:  

- Vi har også fremlagt det, vi kalder et velfærdsbidrag, hvor man i 10 år betaler det, der svarer til en 50'er mere om måneden for at vi så forebyggere mere. Vi tror, det er så god en investering, at man med tiden kan sænke skatten igen. 

quote Dansk Sygeplejeråd har vist, at de registrerer så meget unødigt, at det svarer til et sted mellem 2500 og 3000 fuldtidssygeplejersker. 

May-Britt Kattrup

LA: Ud med bureaukratiet 

Liberal Alliances May-Britt Kattrup er i den spøjse situation, at hun planlægger at stille op til næste regionsrådsvalg, mens hendes eget parti kæmper for at nedlægge regionerne. Hun langede ud efter arbejdsgangene på sygehusene, hvor hun mener, at sygeplejerskerne er underlagt alt for meget bureaukrati. 

- Dansk Sygeplejeråd har vist, at de registrerer så meget unødigt - altså ting, der ikke giver værdi for patienter eller personale - at det svarer til et sted mellem 2500 og 3000 fuldtidssygeplejersker. Dem kunne man bruge til at servicere patienterne i stedet for at lave ligegyldige kryds på et stykke papir eller bruge tiden på at gå ind og ud af IT-systemer, der ikke virker optimalt og som tager en masse unødig tid, sagde May-Britt Kattrup fra Nordsjællands Storkreds. 

- Der kunne vi nå rigtig langt, og så kunne sygeplejerskerne bruge tiden på patienterne, og så kunne de få et meget bedre arbejdsmiljø, og patentienterne kunne få en bedre service, fortsatte hun. 

Du kan se hele debatten i afspilleren ovenfor. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik