Konflikt mellem sygeplejersker og Rigshospitalet spidser til

Danske Sygeplejeråd oplever, at arbejdstidsreglerne systematisk bliver brudt for de 4.600 sygeplejersker, der er ansat på Rigshospitalet.

Brud på arbejdstidsreglerne hører til dagens orden for de 4.600 sygeplejersker på Rigshospitalet.

Det mener i hvert fald deres fagforbund, Dansk Sygeplejeråd. 

Et krisemøde i tirsdags bragte ikke striden nærmere en løsning. Her fremlagde Dansk Sygeplejeråd en gennemgang af en lang række vagtplaner, hvor de mener, at overenskomsten er blevet brudt. Men de føler sig på ingen måde imødekommet af Rigshospitalet.

- Fronterne er rimelig hårdt trukket op. For vi mener, overenskomsten er overtrådt, og at vores medlemmer ikke har fået den rigtige honorering for det arbejde, de laver, siger Vibeke Westh, der er formand for Dansk Sygeplejeråd Kreds Hovedstaden og fortsætter: 

- Umiddelbart vil de (Rigshospitalet, red.) ikke anerkende det. For når man anerkender, der er sket et overenskomstbrud, har man med det samme sagt, at man er villig til at kompensere for det.

2. maj bragte vi også et indslag om arbejdstiden på Rigshospitalet. Se eller gense det her:

Uro på arbejdspladsen

Det er især fire problemstillinger, der udgør stridens kerne, og som sygeplejerskerne ønsker kompensation for.

  • Tidsrummet mellem to vagter er i visse tilfælde for kort.
  • Længden af fridage.
  • Vagter, der er enten for korte eller for lange.
  • Vagter, der bliver brudt op i to.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, vi skal bruge så meget arbejde på noget, vi mener er en klokkeklar sag. Sådan er systemet, men det er klart, at det giver en uro på arbejdspladsen.

Rigshospitalet ønsker ikke at udtale sig om verserende sager.

Men i en intern mail sendt til medarbejderne på baggrund af sagen, understreger hospitalsledelsen, at både arbejdstidsregler og arbejdsmiljøloven skal overholdes. 

Region Hovedstaden ønsker heller ikke at stille op til interview om sagen. Men i en skriftlig kommentar til TV 2 Lorry skriver Region Hovedstadens HR-direktør Martin Magelund Rasmussen:

- Jeg er klar over, at sygeplejerådet synes, der er overtrådt nogle regler i forhold til sygeplejerskernes overenskomst. Vi er i dialog med sygeplejerådet, og er vi ved at indkredse, hvad omfanget i så fald er. Sagen kører efter de procedurer, der er for den slags uoverensstemmelser. Er der sket overtrædelse af overenskomsterne, skal de pågældende medarbejdere naturligvis kompenseres, skriver han.

Dansk Sygeplejeråd i skarpt angreb på Rigshospitalet. Overenskomsten bliver brudt gang på gang

Retter også fokus mod andre hospitaler

Foreløbig er det Rigshospitalet, der er i kikkerten hos Dansk Sygeplejeråd.

Men næste skridt bliver at undersøge, om der også sker brud på overenskomsten på regionens øvrige hospitaler.

- Vores tillidsrepræsentanter holder øje alle de andre steder i forhold til det. Over for regionen har vi klart sagt, at hvis man ønsker, vores sygeplejersker skal arbejde ud over overenskomsten, må man indgå aftaler om det, sygeplejerskernes formand siger Vibeke Westh.

Hvis ikke parterne bliver enige om en kompensation til sygeplejerskerne, kan konflikten ende som en såkaldt tvistsag, hvor også Danske Regioner inddrages. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik