Kommuner skal betale millioner til staten uden at vide hvorfor

Seks kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde har fået en ekstraregning fra staten på flere millioner kroner. Kommunerne ved ikke hvorfor og efterlyser en forklaring.

Seks kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde står lige nu med en betragtelig millionopkrævning fra Region Hovedstaden.

Opkrævningen kommer ud af det blå og uden nogen form for forklaring, lyder det fra frustrerede borgmestre i kommunerne.

quote Der er ingen, der kan forklare os, hvorfor regningen er blevet dobbelt så stor.

Jens Ive, borgmester, Rudersdal, Venstre

Derfor har de nu skrevet et brev til sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og økonomi- og indenrigsminister Simon Ammitzbøll-Bille (LA). I brevet efterlyser de en grundig forklaring på ekstraregningen.

- Der er ingen, der kan forklare os, hvorfor regningen er blevet dobbelt så stor. Der er heller ingen, der kan forklare os, hvad vi kan gøre, hvis der er noget, vi skal gøre, siger borgmester i Rudersdal Kommune Jens Ive (V) og fortsætter:

- Vi kan kun se, at vi har levet op til alle de målkriterier, som Sundhedsministeriet har bedt os om, og alligevel sender de os en regning, der er dobbelt så stor som forventet.

Vil påvirke kommunens budget

Pengene skal betales som en del af den ordning, der bliver betegnet "den kommunale medfinansiering."

Det er en ordning, der har eksisteret siden 2007, hvor kommunerne er med til at betale de udgifter, regionerne bruger på behandling af syge borgere.

Kommunerne er altså vant til at betale millionsummer til den kommunale medfinansieringskasse i deres region, men millionbeløbet er nu vokset så markant fra 2017 til 2018, at kommunerne betvivler, om det virkelig kan passe.

quote Sundhedsstyrelsen siger, at de ikke har mulighed for at åbne op for, hvad der lægger bag tallene.

Jens Ive, borgmester, Rudersdal, Venstre

Rudersdal Kommune bliver opkrævet det dobbelte af det, de er vant til, og de er især frusteret over, at der nu er gået flere måneder uden en ordentlig forklaring på ekstraregningen, selvom kommunen har forsøgt at vride tallene bag regningen ud af Sundhedsstyrelsen.

- Sundhedsstyrelsen siger, at de ikke har mulighed for at åbne op for, hvad der lægger bag tallene. Deres datasystemer virker ikke, siger de, og de kan ikke give nogen forklaring, men kræver bare at vi skal betale alligevel, siger Jens Ive.

Alene i år bliver kommunen opkrævet lige over 20 millioner kroner. Og ekstraregningen vil, ifølge borgmesteren, få alvorlige følger for kommunens budget, da det samlet set drejer sig om ekstra 80 millioner kroner, der skal findes i kommunekassen over de næste fire år.

Ifølge Vallensbæk Kommune er deres udgifter til medfinansieringen firdoblet, hvis man sammenligner det beløb, de skal betale, med den sygdomsaktivitet, kommunen har haft.

- Vi håber, at der kommer en gennemsigtighed og en klarhed over, at det her, det er simpelthen urimeligt. Den måde kan man ikke føre fordelings- og incitamentspolitik på, siger Henrik Rasmussen, borgmester i Vallensbæk Kommune (K).

Sundhedsministerens svar

TV 2 Lorry har i dag forsøgt at få en forklaring fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby. I en mail skriver hun:

"Den kommunale medfinansiering er sat i verden for at sikre, at kommunerne har fokus på at forebygge unødige indlæggelser af for eksempel ældre, medicinske patienter. Når det er sagt, er det væsentligt, at vi løbende vurderer, om ordningen og den model, der ligger til grund for beregninger af den kommunale medfinansiering, fungerer efter hensigten. Derfor er ministeriet også i dialog med KL om udviklingen i kommunernes udgifter til medfinansiering - herunder hvad problemerne med Sundhedsplatformen har medført."


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik