Københavnske herberger er blevet hjemløsefabrikker

De københavnske herberger er fyldt med vold, ballade og misbrug. Det fortæller en af de faste brugere, der desperat prøver at få sit liv på ret køl

De københavnske herberg er blevet rene hjemløsefabrikker, hvor de hjemløse bor og sover side om side med psykisk syge og alkoholdemente

Det betyder en hverdag fyldt med konfrontationer og voldelige episoder - en situation, der gør det umuligt for folk at forfølge drømmen om et normalt liv.

Sådan lyder den skarpe kritik fra tidligere stofmisbruger Allan Thyge.

Allan Thyge har efter 10 års stofmisbrug, hjemløshed og flere fængelsdomme bag sig endelig fået lidt stabilitet i sit liv. Væk er misbruget og han er fornylig begyndt i virksomhedspraktik i et tagfirma

- Jeg er glad for at komme ud på arbejdsmarkedet - det er helt sikkert.

Men Allan Thyge frygter for et hurtigt tilbagefald, for i øjeblikket bor han på Kirkens Korshærs herberg i Hillerødgade på Nørrebro. Det betyder, at nattesøvnen bliver ødelagt af vold og ballade.

- Der er lige blevet stukket en ned derude. Det er meget normalt, at folk bliver slagtet. Det sker mindst en gang om måneden.

Oprindeligt var det meningen, at herbergerne skulle være et kort imidlertidigt opholdssted, hvor de hjemløse fandt fodfæste, så de kunne komme videre med deres liv.

Men i dag er herbergene blevet faste opholdssteder for aktive stofmisbrugere og psykiatriske patienter.

- Herbergene er blevet overfyldte, efter man lukkede ned for sengepladser i psykiatrien for et par år siden. Og nu er man også begyndt at hive alkoholdemente ind på herberget. Det betyder, at der bliver mindre plads til os som gerne vil videre. Alt for meget uro på gangene og alt for meget uro i det hele taget til, at man kan føre en stabil tilværelse, siger Allan Thyge til TV 2 Lorry.

Herbergene får kommunalt tilskud for hver fyldte sengeplads og i dag fungerer stederne som rene hjemløsefabrikker. Det mener Annette Thaulow som arbejder frivilligt med hjemløse i Projekt Tag over Hovedet.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Allan Thyge frygter for et hurtigt tilbagefald, for i øjeblikket bor han på Kirkens Korshærs herberg i Hillerødgade på Nørrebro. Det betyder, at nattesøvnen bliver ødelagt af vold og ballade.
Allan Thyge frygter for et hurtigt tilbagefald, for i øjeblikket bor han på Kirkens Korshærs herberg i Hillerødgade på Nørrebro. Det betyder, at nattesøvnen bliver ødelagt af vold og ballade.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Det er ren opbevaring af hjemløse. Man åbne flere og flere herbergspladser, men det er ikke det de hjemløse ønsker. De ønsker bosteder - et bofællesskab, hvor der er misbrugskonsulenter og nogle kontaktpersoner. Nogle professionelle indover til at hjælpe dem, lyder det fra Annette Thaulow til TV 2 Lorry.

Allan Thyge er efterhånden blevet så desperat, at han fornylig skrev et klagebrev til herbergets forstander - for han frygter at det kaotiske miljø på herberget vil skubbe ham tilbage i hjemløshed og misbrug

-For os misbrugere, er det værste som kan ske, er ustabilitet. Det kan vi ikke rummer oppe i hovedet og det giver os lyst til at tage stoffer igen. Jeg har det sådan, at jeg står op hver morgen på samme tid. Det er ligefør du kan sætte uret efter, at jeg morgenskider. Altså for at få denne her stabilitet. Ellers kan jeg ikke får tingene til at fungere, runder han af.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik