Københavnske dykkere får eget skibsvrag i Øresund

Knap 100 meter fra Nordhavns moler i København får fritidsdykkere i sensommeren et kunstigt skibsvrag. 'Det bliver Danmarks bedste bydyk' siger initiativtager.

Undervandsdrømmen bliver snart væsentligt nemmere at udleve for sports- og fritidsdykkere i København og omegn.

I sensommeren bliver et kunstigt vrag nemlig placeret i Øresund ud for Nordhavns moler i København. Vraget bliver placeret så tæt på kysten, at man blot skal være en habil svømmer for at nå ud til det undersøiske paradis - helt uden brug af båd.

Udover at være placeret langt tættere på land, end det typisk gør sig gældende for dykkervrag i Danmark, der oftest ligger på bunden af sejlranden, giver det kunstige vrag også mulighed for at foretage huledyk.

- Det bliver Danmarks første huledyk, for der er ingen andre steder herhjemme, hvor man kan dykke ind i et skibsvrag eller en hule, siger biolog og fritidsdykker Johan Wedel Nielsen til TV 2 Lorry og tilføjer:

- Jeg har rejst meget, men aldrig set en så bynær dykkerattraktion.

Johan Wedel Nielsen er, foruden biolog og fritidsdykker, initiativtager bag projektet, og det glæder ham, at de nu kan komme i gang med vraget.

- Jeg har været i gang i tre-fire år, så det er dejligt, at vi nu kan komme videre. 

Tilgroet attrap giver liv

Det kunstige skibsvrag forventes at blive op til 25 meter langt og fem meter bredt og skal udformes i beton.

At den store skibsattrap bliver udformet i beton skyldes, at stenens porøse overflade er et ideelt tilholdssted for plante- og dyreliv.

- Beton minder om overfladen på granit. Når først betonen er hærdet, vil det indgå som et naturligt stenrev, og være attraktivt for både planter og dyr. Der vil være både muslinger, søstjerner og fisk omkring den, siger Johan Wedel Nielsen og tilføjer at beton heller ikke forurener, som skibsvrag normalt gør.

For blot en uge siden godkendte kystdirektoratet, at vraget bliver placeret i Øresund, blot 95 meter fra Nordhavn på fire meter dybt vand.

Den kystnære beliggenhed betyder ikke, at vragdykningen bliver farligere end normal vragdykning, siger Johan Wedel Nielsen.

- Nej, tværtimod. Det er meget bedre, at vraget ligger kystnært i stedet for i sejlrenden. Der er der strøm og sejler en masse andre skibe. Desuden kan gamle skibsvrag styrte sammen, og der er andre eksempler på, at folk er faret vild. Den mulighed bliver der ikke her, siger biologen.

Tæt på Danmarks største rovdyr

Den op til tre meter store - og flere hundrede kilo tunge - gråsæl holder til på Saltholm, der ligger knap fem kilometer fra Københavns Nordhavn. Men selvom sælen er Danmarks største rovdyr, kan man være helt rolig som kommende vragdykker. Sælen er nemlig bange for mennesker.

- Der er helt klart en reel chance for at sælen kommer til at opholde sig omkring vraget. Men det er et sky dyr, så selvom den er almindelig i Øresund, så kan der være langt mellem at man ser dem, og så er desuden bange for mennesker, siger Johan Wedel Nielsen.

Vrag-attrappen bliver en realitet med hjælp fra Nordea-fonden, der støtter projektet med en million kroner. Fonden ønsker at bidrage til danskernes idrætsvaner, og den øgede efterspørgsel for udendørs aktiviteter.

- Ligesom havnebadet betød, at flere fik mod på at svømme i havnen, er vi overbeviste om, at projektet kan inspirere og motivere flere til at prøve sportsdykning, og dermed opdage den bynære natur, som i dette tilfælde befinder sig under havet, siger direktør i Nordea-fonden, Henrik Lehman Andersen.

Vil man forsøge sig med vragdykning, kan man i fremtiden se informationstavler på molerne i Nordhavn.

- Jeg regner med at det bliver Danmarks bedste bydyk. Der findes ingen steder, hvor det er så tæt på land som her, så vidt jeg ved, slutter dykkerentusiast og initiativtager Johan Wedel Nielsen til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik