København har voldsom rekord i langvarig kontanthjælp

Københavns Kommune topper i antallet af borgere, der har været på kontanthjælp i over 10 år.

Hver tredje dansker, der har været på kontanthjælp uafbrudt i over 10 år, bor i Københavns Kommune. 

Tal for fra Beskæftigelsesministeriet viser, at 9.796 danskere i 2015 havde været parkeret på kontanthjælp i mere end et årti. 3.295 af dem bor i i København. Når man sammenligner med indbyggertal og det samlede antal kontanthjælpsmodtagere, giver det kommunen en tvivlsom danmarksrekord. Intet andet sted i landet er man tæt på at have så mange på kontanthjælp i over 10 år.

quote København skiller sig markant ud - også når man kigger på de andre store byer.

Jacob Nielsen Arendt, professor og programleder hos KORA

Det skriver Avisen.dk.

Professor og programleder hos KORA, Jacob Nielsen Arendt, kalder forskellen mellem København og resten af landet for "voldsom":

- København skiller sig markant ud - også når man kigger på de andre store byer, siger Jacob Nielsen Arendt til Avisen.dk.

Selvom vi er rige, har vi et problem

I Københavns Kommune erkender de, at der er et problem. Det prøver de nu at løse.

- Vi har historisk set altid haft mange udsatte borgere på langvarig kontanthjælp i København. Selv om vi er blevet en rig kommune, er der stadig mange, der har det meget svært. Men vi arbejder hårdt på at hjælpe alle. For eksempel har Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vedtaget en helt ny politisk aftale med opbakning fra alle partierne, der sætter fokus på at hjælpe præcis denne gruppe helhedsorienteret og virksomhedsrettet, skriver beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev (R) i en mail til Avisen.dk

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) har af flere omgange kritiseret kommunerne for at svigte de mennesker, der er på kontanthjælp i mange år.

Når man ser på tallene, er der stor forskel på, hvor mange der bliver parkeret på kontanthjælp i de forskellige kommuner. Særligt de store bykommuner tiltrækker folk, der er på kontanthjælp i lang tid.

Andre kommuner, der er kendt for at have mange socialt udsatte borgere ligger også højt på listen. Lolland, der har det højeste andel indbyggere på kontanthjælp, ligger nummer 4, når man ser på antallet, der får kontanthjælp i mere end 10 år. Alligevel er niveauet kun det halve af, hvad der er i København.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Loading...

Loading...

København holder folk på kontanthjælp frem for førtidspension

Flere forskere siger til Avisen.dk, at det kan bunde i forskellige ting. Ifølge Per Kongshøj Madsen, professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning, kan forskellene dels skyldes, at nogle kommuner har større udfordringer med sammensætningen af indbyggere, dels at kommunerne har forskellige indsatser.

Jacob Nielsen Arendt er enig i den vurdering.

- Vi ved, at København har mange borgere, der er socialt udsatte i forskellig grad, og der er en del af forklaringen, lyder det fra Jacob Nielsen Arendt.

Han fremhæver dog, at i analyser af kontanthjælpsmodtagere generelt, ligger København dårligt, når man korrigerer for sociale faktorer. Det høje antal af folk på kontanthjælp i over 10 år kan derfor også pege i retning af, at Københavns Kommune holder flere folk længere kontanthjælp:

- Københavns Kommune har en lav andel af borgere på permanente ydelser. Når der er mange på kontanthjælp i over 10 år, kunne det tyde på, at flere bliver holdt på kontanthjælp langvarigt, hvor andre kommuner i højere grad ville flytte dem over på førtidspension, forklarer Jacob Nielsen Arendt.

Den nye aftale i København, der skal hjælpe udsatte borgere på kontanthjælp, bygger på en undersøgelse af udsatte borgere lavet i september 2015. Af den fremgår det, at udsatte borgere udgør 6,2 procent af befolkningen i København. Af dem har 40 procent modtaget kontanthjælp i over tre år.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik