Jesper fandt haj i Ishøj: Jeg troede, det var en delfin

I morges fandt Jesper en sildehaj, der var skyllet op på stranden ved Ishøj strand. Og fundet kom noget bag på specialarbejderen, der inspicerede stranden i morges.

De fleste danskere forbinder hajer med noget nærmest eksotisk, der ikke lever i de kolde nordiske farvande.

Men den forestilling holder ikke. Det vidner onsdagens billeder fra Køge Bugt om. Her fandt Jesper Thostrup et større havdyr, der var skyllet op på land.

Jesper Thostrup er specialarbejder i Køge Bugt Strandpark, som blandt andet holder opsyn med kyststrækningens strande, og i forbindelse med dagens inspicering så han en stor fisk ligge på Ishøj strand.

- Jeg troede først, at det var en delfin. Men da jeg så så, at der hang tænder ud af munden på den, så kunne jeg godt regne ud, at det var en sildehaj, fortæller Jesper til TV 2 Lorry.

Der er nemlig masser af hajer i de danske farvande. Ifølge tidsskriftet Illustreret Videnskab huser de danske farvande helt op til 16 forskellige hajarter - og på listen figurerer sildehajen, som den Jesper Thostrup fandt onsdag morgen.

Det er ikke sjældent, at der driver døde sæler og fra tid til anden delfinarten marsvin op på strandene i Køge Bugt, men en sildehaj har Jesper Thostrup dog aldrig set før.

- Vi finder jævnligt sæler og marsvin herude, så jeg tænkte, at det var sådan noget. Jeg havde godt nok ikke regnet med, at det var en sildehaj, siger Jesper Thostrup og fortsætter:

- Jeg gik ud for at tjekke stranden. Det gør vi hver morgen for at sikre os, at der ikke ligger rester fra et bål eller en sæl, der lugter eller sådan noget.

Det sjældne fund blev ikke mindre sjældent af, at hajens bug var skåret op og tømt for indvolde. Ifølge Jesper Thostrup er det et tegn på, at en kutter har haft den store fisk i nettet.

- Det er nok en kutter, der har fanget den. Den er sprættet op og tømt for indvolde, nemlig. Men dem, der har fanget den, har nok fået kolde fødder, for det er ulovligt at fiske efter sildehajer, fortæller Jesper.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside er sildehajen fredet, og derfor må man ikke fiske efter den.

Får man alligevel rovdyret på krogen eller i nettet, skal den straks genudsættes uden at der gøres skade på det fredede dyr.

Kort tid efter STRANDENS VENNER i formiddags lagde tre billeder op på Facebook-siden henvendte Zoologisk Museum sig til vennerne, da de gerne ville have fisken til at indgå i samlingen.

- Vi gemmer fisk fra hele verden i virkeligheden. Vi er Danmarks nationale indsamlingssted for fisk, siger Henrik Carl, der hurtigt drejede privatbilen mod Ishøj, da han var på vej på arbejde.

Henrik Carl er fiskespecialist på Statens Naturhistoriske Museum og projektleder af Fiskeatlasset. Og ifølge ham er sildehajen slet ikke fanget i Køge Bugt.

- Den var skåret op, så det er hvert fald nogen professionelle, som har haft fat i den. Vi gætter på, at den er fanget i Nordsøen og så blevet sejlet ind. Det vil hvert fald været helt usædvanligt, hvis den gik på så lavt vand, siger eksperten til TV 2 Lorry.

Og ifølge eksperten er hajen, han anslår maks er fem år gammel, fanget meget nyligt. 

- Mit gæt er, at den er blevet smidt over bord i dag eller i nat. Den er helt frisk uden nogen tegn på råddenskab. Jeg havde den hvert fald med bag i bilen, uden at det blev alt for ulækkert, siger Henrik og griner.

Sildehajen skal nu en tur i formalin, hvorefter den bliver lagt hel i sprit, så den kan bruges i forskningsøjemed eller til udstilling.

- Vi konserverer den og gemmer den hel. Lige nu er den bare kommet i fryseren. Den var i super fin stand, så det var perfekt.

Ifølge eksperten skal billederne af sildehajen fra Ishøj ikke vække bekymring for fremtidige strandture i Danmark. Det er helt andre ting ved de danske strandture, som du skal bekymre dig om, hvis man spørger Henrik Carl. 

- Du skal ikke bekymre dig om hajer, hvert fald - eller andre fisk for den sags skyld. Du skal i stedet bekymre dig over det iskolde vand, som vi altid har herhjemme. Det må være det mest gruopvækkende ved de danske strande, siger Henrik Carl til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik