Jazzlegenden Svend Asmussen død som 100-årig

Siden de første jazzorkestre begyndte at spille i Danmark, har den verdensberømte violinist været med.

Jazzmusikeren og violinisten Svend Asmussen er død, oplyser hans familie til Politiken. 

Han undgik at tilbringe sine sidste dage på hospital eller plejehjem, skriver SN.dk. Han sov ind hjemme i Dronningmølle.

Han blev 100 år - ifølge ham selv, fordi han spiste en lille smule honning hver dag.

Siden de første jazzorkestre så småt begyndte at spille i Danmark, har Svend Asmussen været med.

Men dansk jazzhistorie kunne have set helt anderledes ud, hvis han i sin tid havde fulgt sin fars opfordring og var blevet tandlæge.

Men det var musikken, unge Asmussen brændte mest for, og allerede som 17-årig debuterede han med sin egen kvintet.

Og derfra gik det hak i hak: Med diverse musikalske partnere indspillede Svend Asmussen en række plader, som i dag regnes for klassikere i dansk jazzhistorie.

Indslag fra april 2016, hvor en række musikere fejrede Svend Asmussens 100 års fødselsdag. 

Spillede med de allerstørste

Under besættelsen sad Svend Asmussen kortvarigt i fængsel, men nazisterne løslod ham, og da krigen var ovre etablerede han et jazz- og showorkester, der turnerede land og rige rundt og indspillede en stribe plader.

Han står som en af de allerstørste danske jazzmusikere, fortalte Christian Brorsen, musikchef på jazzklubben Montmartre, før Svend Asmussen sidste år fyldte 100.

Svend Asmussen spillede med Benny Goodman, Duke Ellington, Django Reinhardt og Fats Waller. Hans rødder var i den swingende jazz. Han var kendt for sin perfektionisme og sin formfuldendte stil.

Spillede ikke til sidst

Violinisten har været med på pophits i Shu-Bi-Dua, hvor hans søn Claus Asmussen er et af hovednavne, og han har medvirket i film og revyer.

Han lagde stemme til abekongen Louis i "Junglebogen", og i filmen "Ballade på Bullerborg" kom han på rimet "En pølse skal serveres med føl'se" sammen med guitaristen Ulrik Neumann.

Sidstnævnte tog han med sig i den legendariske trio Swe-Danes, der fik den svenske sangerinde Alice Babs som det tredje medlem.

De senere år lod Svend Asmussen violinen ligge. Til allersidst kunne buearmen ikke mere, og han måtte i stedet nøjes med at få sin jazz gennem ørerne.

Svend Asmussen er født og opvokset i København, men boede i senere år i Dronningmølle i Gribskov. Han efterlader sig kone, børn, børnebørn og oldebørn.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik