Ingen vil betale for byens hjemløse: Regeringen lægger arm med Københavns Rådhus

Socialminister Karen Ellemann mener, at de 58 millioner kroner, som gives særligt til Københavns udsatte, kan bruges bedre andre steder.

Der vil blive færre senge til byens hjemløse. Der vil gå flere dage, før misbrugere kan komme i behandling. Og der vil være mindre støtte til prostituerede og psykisk sårbare. 

quote  I København bor cirka 10 procent af befolkningen i Danmark, men byen er hjemsted for eksempelvis 27 procent af landets hjemløse.

Overborgmester Frank Jensen

Nogenlunde sådan har parolen lyt fra Københavns politikere, efter det kom frem, at regeringen ønsker at sløjfe et særligt tilskud til Københavns udsatte, der har været givet til hovedstaden siden 2003. 

Men kritikken preller af på socialminister Karen Ellemann, der ikke forstår, at Københavns Kommune ikke selv finder pengene, hvis de synes godt om de mange initiativer, der lige nu finansieres af særtilskudet. 

- Det er revolvermetoder, når Københavns Kommune siger, de ikke har råd. Jeg kan undre mig over, at man med en ramme på 24 milliarder kroner ikke mener, man kan finde midler til at drive tilbuddene videre. Vi har valgt at informere Københavns Kommune om regeringens hensigter, så Borgerrepræsentationen har haft mulighed for at tage højde for vores indstilling i budgetforhandlingerne for 2017, skriver hun til TV 2 Lorry. 

Disse tilbud er i fare for at blive sløjfet:

Disse tilbud er i fare for at blive sløjfet. Kilde: Københavns Kommune
Disse tilbud er i fare for at blive sløjfet. Kilde: Københavns Kommune

Overborgmester Frank Jensen har i et brev informeret regeringen om, at kommunen ikke vil kunne finde pengene uden at tage dem fra andre sociale serviceydelser, som eksempelvis skoler, plejehjem og sociale botilbud. 

Han mener, at det er et nationalt ansvar at holde hånden under varmestuer, rådgivningscentre, sengepladser mv. i hovedstaden. 

- Det er et velkendt fænomen, at storbyer ofte døjer med tunge, sociale udfordringer. Det gælder også for Danmarks hovedstad. I København bor cirka 10 procent af befolkningen i Danmark, men byen er hjemsted for eksempelvis 27 procent af landets hjemløse, skriver borgmesteren. 

Men heller ikke dette argument kan ministeren forstå.

- Jeg er klar over, at storbyer som København har mange socialt udsatte borgere, men det tager vi jo netop også højde for med den udligninger, der sker mellem kommunerne. På det sociale område gælder det desuden, at det er borgernes kommune, der har ansvaret for at yde hjælp. Når borgere fra andre kommuner bruger for eksempel et herberg i København, så er det hjemkommunen, der skal betale regningen, skriver Karen Ellemann til TV 2 Lorry. 

Ministeren påpeger, at de 58 millioner kroner ikke bliver taget fra de udsatte, fordi de vil indgå i satspuljemidlerne, der hvert år fordeles til forskellige aktiviteter for landets udsatte. 

Artiklen fortsætter under videon.

Gadefolket er bekymrede. Se indslag fra 20. oktober 2016.

Pengene vil altså blot omfordeles og gives til andre sociale tilbud rundt om i landet. 

- Når nu vi vil omprioritere midlerne, handler det ikke om at tage pengene fra udsatte grupper. Tværtimod handler det om at se på, hvor de kan gøre mest gavn for de udsatte. Det er regeringens vurdering, at de knap 58 millioner kroner, som Københavns Kommune i dag får som særtilskud, ikke længere bliver brugt dér, hvor der er størst behov. 

Hvor pengene er givet bedre ud vil afhænge af de snarlige forhandlinger. 

Satspuljen vil i år bestå af cirka én milliard kroner. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik