I Indre By står over fire procent af ejerboligerne tomme: "Det ødelægger bylivet"

I nogle bydele er andelen af tomme ejerboliger helt oppe på fire procent. Borgmester kalder lejligheder for "investeringsobjekter", der driver boligpriser i vejret.

De nye boligerne langs Københavns Havn glinser, når solen skinner - så nye er de. Men inden i flere af bygningerne er der stille og tomt. 

quote Ejerlejlighederne i de mest attraktive bydele er gået hen og blevet investeringsobjekter. Det betyder færre boliger til beboelse i en by, hvor der er hårdt brug for dem.

Teknik- og miljøborgmester i København, Morten Kabell, Enhedslisten

En ny opgørsel fra Københavns Kommune viser nemlig, at i Indre By og Amager Vest er over fire procent af ejerboligerne ubeboede.

- Vores nye opgørelse viser med al ønskelig tydelighed, at ejerlejlighederne i de mest attraktive bydele er gået hen og blevet investeringsobjekter. Det betyder færre boliger til beboelse i en by, hvor der er hårdt brug for dem. Det er samtidig med til at drive boligpriserne i vejret, siger teknik- og miljøborgmester i København, Morten Kabell, Enhedslisten. 

Samlet set er er 2.700 ejerboliger uden bopælspligt. Boligerne er oftest nybyggede og koncentrerer sig om Indre By, områderne langs Københavns Havn og Ørestad.

Tomme boliger ødelægger livet i København

Tidligere har stikprøver afsløret, at enkelte etageejendomme har haft op imod 20 procent boliger uden bopælspligt. I siloen på Islands Brygge var 33 ud af 84 boliger eksempelvis ubeboede i 2015.

quote Vi har jo naboer, men de er her meget sjældent. Det ville da være rart at møde naboen en gang imellem.

Karina Storgaard, beboer i siloen på Islands Brygge

- Vi har jo naboer, men de er her meget sjældent. Det ville da være rart at møde naboen en gang imellem. 

- Man må da selv bestemme, hvad man bruger sin lejlighed til, men vi er selv med til at ødelægge livet i København, som bliver større og større, når man bliver ved med at sælge lejligheder uden bopælspligt, sagde Karina Storgaard, da TV 2 Lorry mødte hende i 2015. 

Det er borgmester Morten Kabell enig i: 

- Jeg kan frygte, at man i de attraktive bydele kommer til at stå med halvtomme ejendomme, hvilket igen vil smitte af på mulighederne for at skabe et godt nærmiljø, da det bliver svært at skaffe et kundegrundlag for eksempelvis butikker og cafeer, siger Morten Kabell. 

Boligerne er nemlig ikke omfattet af den såkaldte bopælspligt, da det førs træder i kræft, når adressen er tilmeldt Folkeregistret. 

Nu vil Morten Kabell tage fat i Folketinget, så man kan få ind i lovgivningen, at kommunen kan stille krav om bopælspligt - også i helt nyopførte lejligheder.

Her kan du se, hvor ejerboligerne står tomme i København: 

Her kan du se, hvor de tomme boliger fordeler sig i København.
Her kan du se, hvor de tomme boliger fordeler sig i København.
Foto: Københavns Kommune

Så mange procent af ejerboligerne står tomme i Københavns bydele: 

  • Indre By: 4,53 procent
  • Amager Vest: 4,07 procent
  • Østerbro: 1,98 procent
  • Valby: 1,76 procent
  • Vesterbro-Kongens Enghave: 0,87 procent
  • Amager Øst: 0,5 procent
  • Bispebjerg: 0,38 procent
  • Brønshøj-Husum: 0,16 procent
  • Nørrebro: 0,09 procent
Kilde: Københavns Kommune

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik