Hovedstadsavlere leverer kaniner til middagsbordet

Kaninavlere på Amager og i Ballerup er spydspids i et nyt projekt, der skal få danskerne til at sætte tænderne i økologisk kaninkød af høj kvalitet.

Pernille Willert Hansen har sine kaniner på en gård ved Dragør og er med i Landbrug og Fødevarers forsøg på at få gang i en økologisk kaninproduktion. Et projekt der nu præsenteres i forbindelse med Roskilde Dyrskue.

”Jeg gik med i projektet, fordi jeg gerne vil være med til at undersøge om man kan etablere en bæredygtig kødproduktion med slagtekaniner”, fortæller hun til TV2 Lorry.

Kaninen bliver mest betragtet som et kæledyr i Danmark, men sådant har det ikke altid været. Den danske kaninproduktionen havde sin storhedstid i 1940’erne, hvor kaninavlerne eksporterede 800.000 kaniner om året, primært til Storbritannien.

I Landbrug og Fødevarers projekt er der fokus på de fire kaninracer Hvid landkanin, California, Fransk vædder og Hollænder-kaniner. Pernille Willert Hansen har to hunner af hver race. De fik alle unger i april med hanner, som de tre deltagende kaninavlere låner til hinanden.  

”Vi skal se på, hvilke racer der passer sig bedst til danske økologiske forhold og som giver et godt stykke kød, der forhåbentligt er mindre klima- og miljøbelastende at producere”.

Kaninerne i projektet fodres efter forskellige strategier, hvor nogle på grund af foderet vokser hurtigere end andre. Det vigtigste er at producere kød af høj kvalitet.

Kaninerne er klar til slagtning, når de bliver 3-4 måneder gamle og de første kaniner i pilotprojektet ventes derfor at blive slagtes i juli eller august. Her skal bl.a. kok og restaurantejer Christian Puglisi på Nørrebro og Hotel- og Restaurantskolen i København være med til at vurdere kvaliteten og smagen af kaninkødet.

Ingen af Pernille Willert Hansens kaniner har navne, men blot numre der bruges til projektet. ”Hvis de havde navne ville det blive mere kæledyr, og det er der ingen grund til. Men selvom det er produktionsdyr, så kan jeg godt knytte mig til moderdyrene, som jeg ved skal beholde. Ungerne er vant til mig og trygge, men dem kæler jeg ikke så meget med. Dem har jeg et lidt andet forhold til”, fortæller Pernille Willert Hansen.  

”Vi kan se at der er en stor interesse fra landmænd der gerne vil være med i projektet, når vi har gjort os nogle flere erfaringer, fortæller projektleder Lars Holdensen fra Landbrug og Fødevarer.

I dag kommer langt det meste kaninkød, der bliver solgt i danske butikker fra Frankrig. Ifølge Landbrug og Fødevare skal der det første år af projektet indsamles viden og erfaring om produktionen under danske forhold, mens der det andet år vil komme et større fokus på afsætningsmulighederne her.

”I forhold til afsætningen er restauranterne de oplagte kunder, der i forvejen efterspørger kaninkød. Men vi vil gerne have kaninkødet ud i detailledet også, lyder det fra Lars Holdensen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik