Homoseksuelle mænd vil have ret til bloddonation

Sex mellem to mænd betyder livsvarig udelukkelse fra donorkorpset. LGBT Danmark mener, at reglerne er forældede. Professor er enig.

Der er mangel på bloddonorer i Region Hovedstaden. Faktisk mangler der op mod 10.000 nye donorer. Som reglerne er i dag, er der dog dele af befolkningen, der ikke må donere blod - herunder homoseksuelle mænd. 

- Jeg har kendskab til masser af homoseksuelle mænd, der gerne vil være bloddonorer. Det er et billede, vi har set igennem årtier. Jeg mener, at tiden nu er inde til, at vi laver reglerne om, for nu er situationen en anden, siger Søren Laursen, der er forperson for Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LBGT) i Danmark. 

Risikobetonet adfærd 

Al donorblod bliver testet for smitsomme sygdomme som for eksempel HIV. Årsagen til udelukkelsen af homoseksuelle mænd er, at forekomsten af HIV er anslået 50 gange større hos homoseksuelle mænd end hos heteroseksuelle mænd.

Klinisk professor Jens Lundgren fra Københavns Universitet mener dog, det er en fejl at udelukke alle homoseksuelle mænd fra donorkorpset:

- Pointen er, at folk lever deres liv forskelligt. Nogle har en risikobetonet adfærd, og andre har ikke. Man bør ikke udelukke homoseksuelle mænd fra at donere blod ved at skære alle over én kam.

I dag får mænd, der har haft sex med en anden mand, livsvarig karantæne og er altså helt udelukket fra nogensinde at blive bloddonor. Det gør ingen forskel, om den enkelte mand har haft den samme sexpartner i årtier, eller om han har en ny hver nat.

- Vi skal væk fra kassetænkning og stereotyper. Man bør kigge på den enkeltes risikoprofil og adfærd, siger professor Jens Lundgren. 

Risikoprofil i orden

Systemet fungerer således, at man tager imod blod fra epidemiologiske grupper fremfor individer.

- Problemet er, at man har lavet en generel udelukkelse, der betyder, at man som homoseksuel mand er udelukket uden videre. Det synes vi er en forkert måde at gøre det på, man bør istedet have et sagligt grundlag, siger Søren Laursen fra LGBT Danmark.   

Alle bloddonorer skal svare på en række spørgsmål, der skal sikre, at de er egnede som bloddonorer. 

- Når der har været det her forbud, så har det været fordi, bøsser har en anden risikoprofil end andre. Det kan godt være, at det er sådan. Men én ting kan jeg sige med sikkerhed. Vi lyver ikke mere end andre. Så hvis heteroseksuelle kan lave en tro og love-erklæring på, at deres risikoprofil er i orden, så kan vi også, siger Søren Laursen fra LGBT Danmark.

 

 

 

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik