Her vender bysbørnene ikke tilbage

Få vender tilbage til Hillerød, når først de er flyttet væk, mens Tårnbys bysbørn i stor stil flytter 'hjem' som voksne.

Hvis man først er flyttet væk Hillerød, Ishøj eller Vallensbæk, så vender man ikke tilbage. 

Det viser ny analyse af, hvor stor en del af 1981-årgangen, der i 2015 var flyttet hjem til deres ungdomskommune. Her er de tre nævnte kommuner alle på en top 10-liste over, hvor i landet færrest flytter tilbage til deres hjemkommune. 

Vallensbæk er den kommune i hovedstadsområdet, der har sværest ved at trække bysbørnene tilbage, når først de er flyttet væk. Her var kun 9,3 procent af årgang 1981 vendt tilbage i 2015. I Ishøj hed procenttallet 9,5, mens det i Hillerød er 9,9 procent af de 33-årige, der sidste år var flyttet tilbage til deres rødder.   

I Tårnby går det til gengæld forrygende med at lokke fraflyttede unge tilbage som voksne. Kommunen topper ganske enkelt den landsdækkende liste over, hvor flest vender tilbage. Hele 26,5 procent af årgang 1981 var således vendt tilbage til den storkøbenhavnske kommune i 2015. 

At Tårnby klarer sig godt passer fint ind i det samlede billede, som analysen, der er foretaget af nyhedsbrevet Momentum, tegner. Her hedder det sig nemlig, at kommuner tæt på storbyernes arbejdsmarked har størst succes med at lokke fraflyttede unge til at flytte tilbage som voksne.

- På listen kan man se, at de øverste alle er i kategorien oplandsbyer til steder, hvor man kan finde job. De nederste på listen ligger i nogle områder, hvor jobmulighederne er mere begrænsede, og afstanden til uddannelsesinstitutionerne er stor. Så der er klart en urbaniseringssammenhæng. Dem, der er tættest på de større byer, vinder i dette her spil, for der kan man lettest få det til at hænge sammen, siger Thorkild Ærø, der er direktør på Statens Byggeforskningsinstitut, til Momentum. 

Analysen har fulgt alle børn født i 1981, som boede i kommunen som 15-årige, og som har boet uden for kommunen i mindst to sammenhængende år siden da. Tallene dækker over, hvor mange af dem der var flyttet tilbage til hjemkommunen pr. 1. januar 2015, hvor de var blevet 33 år.

Her kan du se, hvor mange der vender tilbage til din kommune  


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik