BRØØØØØØØØØL: Her kan du opleve kronhjorte i brunst

Det er parringstid for kronhjortene, så nu er der mulighed for at høre deres dybe brøl ude i naturen.

Det går ikke stille for sig, når brunstsæsonen går i gang hos Danmarks største landlevende pattedyr - kronhjorten.

Med dybe og kraftfulde brøl, der kan høres flere kilometer væk, handler det for hjortene om at tiltrække hundyrene, også kaldet hinder. Og brølene hjælper også med til at skræmme eventuelle rivaler væk.

Her kan du høre, hvordan kronhjorten brøler

Så er du et naturmenneske, så er det bare om at komme et smut forbi Jægersborg Dyrehave i Kongens Lyngby, som lige nu er et af de bedste steder i Danmark at høre de brunstige brøl.

Af og til kan man også høre den specielle lyd af gevirer, der støder sammen, hvis kampen om hindernes gunst fører til direkte kontakt mellem hjortene.

Men man skal huske at bevæge sig forsigtigt og hold respektfuld afstand, lyder det fra Naturstyrelsen.

Kan tabe sig 20 kg

Hinderne er kun i brunst et enkelt døgn, og derfor sørger hjortene for at parre sig med hunnerne mange gange i løbet af det ene døgn.

Det er dog en akt, der tærer hårdt på kræfterne og reserverne, for brunsthjorten kan tabe sig op mod 15-20 kg i brunstperioden.

Efter parringen går hinderne drægtige i omkring otte måneder, inden de føder de nye kronkalve omkring maj/juni måned året efter.

Hvis hinden ikke bliver drægtig i sin første brunstperiode, går der tre uger før den igen er i brunst.

Tidligt fødte kalve vil have bedst chance for at klare sig godt gennem den kommende vinter. Forstyrrelser i brunstsæsonen kan derfor i værste fald betyde, at kalvene bliver født senere og har mindre tid til at æde sig i god stand, oplyser Naturstyrelsen. 

Følg disse nogle enkle regler, når du vil se kronhjorte i brunst

De bedste muligheder for at opleve krondyr er typisk omkring solnedgang og solopgang.

Bevæg dig forsigtigt og hold respektfuld afstand. Hjortene er ikke aggressive over for mennesker under normale omstændigheder, men man skal respektere, at de skal have plads.

Undlad at gå efter lyden ind i lukkede bevoksninger. Man skræmmer oftest blot dyrene væk og forstyrrer dem i deres parring

Hold dig på veje og større stier, hvor kronhjortene er vant til, at der er færdsel. Gå i rabatten eller midterrabatten, så larmer du mindre. 

Det er en god idé at nærme sig hjortene i modvind, så de ikke kan lugte en, og så skal man være musestille. Hvis man har hunden med, skal den selvfølgelig være i snor.

Kilde: Naturstyrelsen


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik