Den tradtionelle julemiddag her i hovedstadsområdet er and eller flæskesteg. Brunede kartofler, brun sovs, og rødkål.
En menu, de fleste af os kun laver den ene gang om året, men som vi alligevel inderligt ønsker bliver så perfekt som muligt. Så hvordan er det nu, det er?
TV 2 Lorrys huskok, Jonas Harlfeldt, kommer her med gode råd og opskrifter til dig.
And
Jonas Harlfeldt viser trin for trin, hvordan anden først skal gøres klar til stegning. Og hvordan anden kan krydres på en lidt anderledes måde, end den helt traditionelle. Jonas bruger her rosmarinsalt, og fyldet består af de klassiske ingredienser som æbler og svesker tilsat pærer, clementinskal og tranebær.
Der er også gode råd til den perfekte stegning, så anden bliver saftig og lækker.
Flæskesteg
Det bedste ved flæsestegen er de sprøde svær. Jonas Harfeldt viser i videoen, hvordan man sikre det. Det tager lidt tid, men det er det værd. Stegen skal krydres godt med salt og peber, men også med laurbærblade.
Rødkål og julesovs
Rødkål er et andet helt klassisk element til den perfekte julemiddag. I den her version er den lidt anderledes krydret. Her er der nemlig blandt andet brugt rørsukker, brun farin, nelliker, kardemomme, stjerneanis og kanel.
Og sovsen! Den er opbagt, som mormor lavede den. Jonas Harfeldt viser hvordan den teknik mestres. Og ja, der er også hjælp til at få de brunede kartofler helt perfekte.
Find alle de gode opskrifter, og se videoen, der viser, hvordan du gør her.
Der er også en opskrift på ris alamande.
God fornøjelse
Sådan spiser vi i København og omegn:
And 54 pct.
Flæskesteg 53 pct.
Kalkun 8 pct,
Gås 7 pct.
COOP analyse fra 2013