Gammel mad hitter: Københavnerne bekæmper madspild

Stadig flere virksomheder, supermarkeder, frivillige og forbrugere vil være med i kampen mod madspild.

På hylderne i WeFood kan man finde en masse madvarer - blandt andet olivenolie, chipsposer og iste.

quote Det er ikke i orden, at vi smider så mange tons mad ud hvert år, når folk dør af sult andre steder

Bassel Hmeidan, WeFood

Forskellen på dette og andre supermarkeder er bare, at varerne er gået over salgsdatoen. Til gengæld får du dem billigere. 

En olie, der er solgt til mindst 50 kroner i butikkerne, kan du få her få en flad tyver, og det er en fremragende forretningside. 

Faktisk er den så god, at Folkekirkens Nødhjælp har landet et overskud på mere end 1,2 millioner kroner det første år efter åbningen af den første butik på Amager i februar 2016, og der kommer kun flere kunder til. 

- Året har været over al forventning. Både leverandører, frivillige og kunder har taget rigtig godt imod os. Der er også rigtig mange leverandører, der uopfordret sender os donationer. Vi har flyttet over 100 tons mad bare det første år, siger projektleder Bassel Hmeidan til TV 2 Lorry. 

WeFood på Amager er  ifølge Folkekirkens Nødhjælp verdens første supermarked med overskudsvarer, og i november 2016 udvidede man med en butik mere på Nørrebrogade på Nørrebro i København.

Snart skal der også ligge en afdeling i Aarhus. 

- Det er ikke i orden, at vi smider så mange tons mad ud hvert år, når folk dør af sult andre steder. Og jeg tror, projektet er en succes, fordi folk er enige med os. Vi bliver både målt på, hvor meget madspild vi kan forhindre, og hvor stort et overskud vi kan lave til Folkekirkens Nødhjælp. Vores penge går både til flygtninge i Syrien og jordskælvsofre i Nepal, siger den tilfredse projektleder. 

Fødevarebanken: "Almindelige mennesker gør noget"

Også i Fødevarerbanken er man glade for tiden. 

quote Vi kan simpelthen mærke, at der er fokus på madspild. Den almindelige borger er interesseret i at gøre noget

 Karen-Inger Thorsen, Fødevarerbanken

Her modtager man overskudsmad og varer fra producenter, supermarkeder og engros for bagefter at bringe dem ud til socialt udsatte børn og voksne. 

- Vi kan simpelthen mærke, at der er fokus på madspild. Den almindelige borger er interesseret i at gøre noget. Og det er godt. For madspild er et problem for os allesammen. Det er uetisk, siger direktør Karen-Inger Thorsen til TV 2 Lorry. 

Sidste år modtog organisationen 813 tons overskudsmad. Det er godt 150 tons mere end året før, og varerne fejler ingenting. 

Man har blandt andet modtaget 90 tons syltede asier, rødbeder og agurker mærket med et tysk navn. 

Fødevarerbanken er støttet økonomisk af private fonde og donorer, og pengene bruges til at aflønne 10 fastansatte i København.

Mandag kom den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, forbi med en check på 20.000 kroner, som stammer fra et arrangement omkring Thanksgivning. 

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik