Fyring af KU-professor vækker undren og opsigt

Den prominente professor i geofysik Hans Thybo er blevet afskediget. Sagen har vakt opsigt langt ud over landets grænser.

Hans Thybo er både præsident for den europæiske geounion EGU med næsten 13.000 medlemmer og vicepræsident i Videnskabernes Selskab.

Og indtil forrige uge var den internationalt højt respekterede topforsker professor på Københavns Univeristets Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning.

Men nu er den 62-årige geofysiker blevet fyret af ledelsen på instituttet. Og det med en begrundelse, der vækker international opsigt. Det skriver Berlingske.

quote Fyringsgrunden vil, så vidt jeg kan se, aldrig kunne give anledning til afskedigelse på et universitet eller noget andet sted i den vestlige verden

Nicholas Arndt, professor på Universitetet i Grenoble

- Fyringsgrunden vil, så vidt jeg kan se, aldrig kunne give anledning til afskedigelse på et universitet eller noget andet sted i den vestlige verden, siger professor Nicholas Arndt fra universitetet i Grenoble i Frankrig til Berlingske.

Han kritiserer ledelsen på baggrund af det opsigtsvækkende fyringsgrundlag.

- Naturligvis kan en professor fyres, hvis vedkommende har voldtaget sin sekretær eller udvist grov forsømmelse. Men der er intet at se, der kalder på mistanke om noget som helst andet end en konflikt mellem Thybo og de aktuelle ledere af instituttet, fortsætter den franske forsker i avisen.

Den opsigtsvækkende fyring har medført, at Nicholas Arndt sammen med 21 andre internationalt anerkendte geoprofessorer har udfærdiget en protestskrivelse til ledelsen på KU.

I protesten skriver de blandt andet, at det "virker som om", at universitetet med Hans Thybos fyring har valgt "ikke at knytte sig til internationale standarder for akademisk frihed og rettighederne for dets ansatte", skriver avisen.

Ifølge Berlingske ønsker Hans Thybo ikke at udtale sig om fyringen, da sagen kan ende i Arbejdsretten.

Sagen omhandler grundlæggende to forhold, hvoraf det ene omhandler forskerens brug af sin private mailadresse til at sende arbejdsrelateret mails.

Det forhold skal dog være droppet af universitetet.

Langt mere alvorligt er det med det andet forhold. Det drejer sig om, at Thybo skulle have presset en egyptisk post. doc. fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning til at forholde sig kritisk til ledelsen på instituttet i en intern spørgeskemaundersøgelse.

Universitetsavisen har beskrevet den præcise ordlyd i mailen til den studerende således:

"Please remember to fill in the questionnaire from KU about work environment, and remember that you do not need to be kind to management – rather on the contrary – e.g. In relation to the firing of me as research group leader."

Thybo selv afviser, at han pressede den studerende, der i forvejen var kritisk indstillet overfor ledelsen. I stedet opfordrede professoren den studerende til at fastholde sin kritik, mener han.

De to forhold er det officielle bevæggrundlag for at fyre Hans Thybo som professor på Københavns Universitet. Og det er det, der bekymrer flere fremtrædende forskere på universitetet, skriver Berlingske.

Det er dog uklart hvorvidt universitetet har haft andre bevæggrunde for at fyre Hans Thybo.

quote Hvis du kan fyre folk på den baggrund, så kan du stort set fyre alle på Københavns Universitet

Eske Willerslev, DNA-professor

- Vi forholder os ikke til selve personsagen. Men hvis du kan fyre folk på den baggrund, så kan du stort set fyre alle på Københavns Universitet. Jeg har aldrig hørt om en medarbejder på et universitet i et vestligt land, der er fyret for at være kritisk over for ledelsen. De ter enormt vigtigt, at man kan være åbenmundet i et universitetsmiljø, siger den kendte DNA-professor Ekse Willerslev til Berlingske.

Den kritik mener institutleder og professor Claus Beier dog ikke, at instituttet og ledelsen kan stå på mål for.

quote Det har intet at gøre med, at han er kritisk over for ledelsen

Claus Beier, institutleder for Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, KU

- Det har intet at gøre med, at han er kritisk over for ledelsen. Jeg ved godt, at det er udlægningen, og det er en skøn udlægning - det store onde apparat mod den lille medarbejder. Men det er ikke det, det handler om, siger han til Berlingske.

Institutlederen kan dog ikke komme nærmere ind på, hvad der så har ført til afskedigelsen af den prominente professor. Det sker af hensyn til Hans Thybo, skriver avisen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik