Frygt for fugleinfluenza: Høns må ikke længere gå frit

Fødevarestyrelsen har netop strammet reglerne for dem, der holder høns og andet fjerkræ. Det gælder både privat og avlere.

Høns og andre fugle i fangenskab skal fra midnat bag hegn og under tag for at forhindre fugleinfluenzaen i at brede sig.

quote Der har slet ikke være lagt op til dialog, det er kun kommet som et dekret.

Jens Otto Rasmussen, økologisk landmand

Det meddeler Fødevarestyrelsen, som dermed skærper reglerne for at holde fjerkræ.

Hidtil har man anbefalet, at alle, der holder eller opdrætter fjerkræ, har holdt fuglene indendørs.

Men nu er det altså blevet et lovkrav. 

Du kan læse mere om fugleinfluenzaen, og om hvilke forholdsregler som bør tages, på Fødevarerstyrelsens hjemmeside. 

- Uanset, om man er privat hobbyavler eller professionel æg- eller fjerkræproducent, betyder de nye regler, at ejerne fra nu af er forpligtede til at beskytte dyrene mod fugleinfluenzaen, siger souschef Stig Mellergaard fra Fødevarestyrelsen.

De nye regler gælder ikke ænder, gæs og fjervildt, og det undrer Jens Otto Rasmussen, der er ejer af det økologiske landbrug Stengården ved Allerød.

- Jeg synes, det er forfærdeligt ærgerligt, at mine høns skal holdes indenfor, og jeg forstår ikke helt de her forskelle, der laves. Hvis dyrene skal holdes indenfor, må det gælde alle, og hvis de ikke skal, må det også gælde alle, men der har slet ikke være lagt op til dialog, det er kun kommet som et dekret, siger han til TV 2 Lorry.

Han mener, at det kan få store konsekvenser, hvis forbuddet opretholdes i længere tid.

- Hvis dyrevelfærden går helt ad helvede til i sådan et hønsehold her, fordi de skal holdes inde, vil jeg ikke udelukke, at vi tager konsekvensen og slagter hele holdet, lyder det fra Jens Otto Rasmussen.

Dette kræver Miljø- og Fødevareministeriet

Fra 14. november blev det lovpligtigt for landets hønse- og fjerkræavlere at have deres dyr enten inden døre eller under hegn og med fast tag. 

Sygdommen er anmeldepligtig. Hvis der opstår en mistanke om fugleinfluenza, der ikke kan afvises af Fødevarestyrelsen, bliver den berørte besætning sat under offentligt tilsyn.

Ved positiv diagnose skal fjerkræet aflives.

Stramningen i reglerne kommer, efter at fugleinfluenzaen har bredt sig og er konstateret blandt vilde måger, ænder og svaner i Danmark.

Den har også ramt fjerkræbesætninger i andre EU-lande, men indtil videre er de danske fjerkræavlere altså gået fri.

Fugleinfluenzaen er af typen H5N8 og er ikke farlig for mennesker. Men den kan anrette stor skade, hvis den breder sig til fjerkræbesætninger.

Det Danske Fjerkræråd anslår, at et tidligere udbrud af H5N1, der ramte Danmark i 2006, kostede branchen 200 millioner kroner. 

Det er ikke kun de døde høns, der koster. Hvis sygdommen konstateres i Danmark, vil det betyde stop for eksport af slagtekyllinger. Dem sælger vi årligt 120 millioner af til udlandet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik