Fransk ildsjæl åbner Danmarks første emballagefri supermarked

Løssalg og emballagefrie butikker er fremtiden, mener fransk iværksætter, der snart åbner Danmarks første emballagefri supermarked i København.

I løbet af juni får København et helt nyt indkøbskoncept. Det hedder LØS Market og er Danmarks første emballagefri supermarked. 

Supermarkedet vil blandt andet sælge økologiske tørvarer, frugter, grøntsager og flydende håndsæbe efter et koncept, der minder om at sælge slik i løssalg. 

Fødevarerne vil blive solgt i specielt designede doseringsbeholdere kaldet 'siloer'. Beholderne - fx glaskrukker eller stofposer - vil være til salg i butikken, og komposterbare poser vil stå gratis til rådighed. Som kunde kan man også tage sine egne flasker eller beholdere med, og der vil være et pantsystem til vin- og olieflasker i butikken. 

Initiativtageren til landets første emballagefri supermarked er en hurtigtalende franskmand, der flyttede til Danmark i 1998. Han hedder Frédéric Hamburger.

- Jeg fik inspirationen fra Frankrig, hvor løssalg er meget, meget udbredt. Jeg er specifikt inspireret af Biocoop 21, som er en lille butik i Paris, og den franske kæde Day by Day. Den er i rivende udvikling. Kæden har åbnet fem butikker i 2015, og nu åbner de 32 butikker i 2016, siger Frédéric Hamburger til TV 2 Lorry og tilføjer:

- I Frankrig åbner der en løssalgsbutik hver tredje dag. Netværket for løssalgsbutikker er meget, meget stort i Frankrig. 

Der er ingen tvivl om, at han brænder for økologi og bæredygtighed, og efter en snak med den franske ildsjæl er det ikke overraskende, at det netop er ham, der åbner det første emballagefri supermarked i Danmark. 

- Folk er trætte af emballage. Tallene viser, at 90 procent af danskere gerne vil gøre noget ved emballagen, men vi har ikke noget valg. Folk vil ikke acceptere det mere, siger Frédéric Hamburger. 

Han mener derfor også, at der er et marked for et emballagefrit supermarked i København. 

- 12,8 procent af danskerne er overbeviste økologer. Potentielt er der 8000 mennesker på Vesterbro, der er klar til kun at købe økologisk. Samtidig er der alle dem, der bare gerne vil slippe for emballage. Jeg har regnet på det, og vi skal have 90 kunder, der alle køber for 82 kroner, hver dag, for at det kan løbe rundt. Det er en del, men ud fra folks reaktioner - også på sociale medier - er jeg meget optimistisk, siger han.  

Frédéric Hamburger vil nødig afsløre for mange forretningshemmeligheder, inden festen overhovedet er startet, men han vil dog godt afsløre, at han har ambitioner om mere end én butik i København.

- Jeg vil gerne lave en hel franchise. Det vigtigste er ikke pengene - jeg vil bare gerne åbne så mange som muligt af de her butikker for at få folk til at ændre deres vaner, siger han.

Det første supermarked åbner på Vesterbro på en endnu ukendt dato i juni. Planen er at åbne tilsvarende butikker på Østerbro og Nørrebro kort herefter.

Du kan læse mere om det kommende emballagefri supermarked her


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik