Forvirring: Må kæmpe lastbiler køre gennem Fredensborg?

Om få måneder ruller de første megalastbiler gennem Fredensborgs bymidte til trods for stor modstand.

Kæmpe store lastbiler med 25 meter lange modulvogntog vil om kort tid rulle gennem Fredensborg.

Men nu er der tilsyneladende opstået forvirring, om hvor de store lastbiler må køre. Det skriver Frederiksborg Amts Avis. 

Planerne har nemlig vist sig at være en overraskelse for de folketingspolitikere, der for to år siden vedtog forliget.

 - Mig bekendt er der ingen konkrete planer om at lade modulvogntog køre gennem Fredensborg, siger Socialdemokratiets transportordfører Rasmus Prehn (S) til Frederiksborg Amts Avis. Han vil nu tage sagen op med transportministeren.

Ikke meningen i Fredensborg

Med et bredt trafikforlig fra 2014 vedtog politikerne i Folketinget, at de store lastbiler skal have lov til at køre på stort set alle statsveje. Rasmus Prehn er ikke den eneste, der er overrasket over, at det rammer en stor by som Fredensborg.

 - Det har aldrig været meningen, at modulvogntog skal køre gennem byer, siger Kristian Pihl Lorentzen (V), transportordfører for Venstre.

Forvirringen får borgmesteren i Fredensborg Kommune til at komme med en klar opfordring til trafikordførerne.

 - Tag Fredensborg ud af den plan. Lad os være i fred for modulvogntog, fordi der er ingen virksomheder i Fredensborg, der har brug for de store lastbiler. Og ruten via motorvejen tager kun tre-fire minutter længere, siger borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) til.

Han opfordrer folketingspolitikerne til at tage afsæt i, at de selv virker overraskede over de reelle konsekvenser for Fredensborg, og borgmesteren frygter for borgernes sikkerhed, hvis megalastbilerne bliver en del af bybilledet.

 - Vi har nogle af de svageste borgere, der skal krydse vejen gennem Fredensborg, når de skal i skole. Større lastbiler vil alt andet lige give dårligere trafiksikkerhed, siger Thomas Lykke Pedersen.

 

Fakta om modulvogntog

  • Et modulvogntog er et op til 25,25 m langt vogntog koblet sammen af 2 eller 3 enheder såsom lastbil, anhænger, trækker, sættevogn eller kærre. Det må samlet veje op til 60 tons.
     
  • Modulvogntogets samlede tilladte længde er 25,25 meter, hvor en almindelig lastbil med anhænger maksimalt må være 18,75 meter lang.
     
  • Modulvogntogene må kun køre på et udvalgt vejnet, som skal justeres for at kunne leve op til kravene for sikkerhed og fremkommelighed.
     
  • Kørsel med modulvogntog blev i Danmark indført som en forsøgsordning i november 2008. Forsøget var oprindelig 3-årigt, men perioden er nu forlænget til og med 2030.
     
  • Ordningen med modulvogntog er altså fortsat en forsøgsordning.
     
Kilde: Vejdirektoratet

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik