Flæsk eller quinoa-deller? Elever har opfundet genial app mod madspild

Tre elever har opfundet en applikation til mobilen, hvorpå børn kan anmelde deres skolemad. Leverandøren vil tage ideen til sig.

Okseragout med jordskokker, falafler, vegatarburger med portobellosvampe, rødbede-quinoa-delle og gratineret laks. 

quote Nogle gange er vi lidt for langt fremme. Især de mindste børn kan synes, at maden er lidt for spændende

Dorthe Dybro, EAT

Der er sket lidt siden dengang, en madpakke bestod af en klap-sammen med spegepølse. 

Men ikke desto mindre så ender en stor del af maden stadig i papirskurven, når klokken ringer til spisefrikvarter på de københavnske skoler. 

Dét skal til gengæld være slut, mener tre elever fra 6. -og 7. klasse på  Islands Brygge Skole i København. 

Derfor har de udviklet app'en FeatBACK, hvis navn er en sammentrækning af feedback og EAT -  navnet på skolmadsordningen, der siden 2009 har leveret mad til en stor del af børnene i Københavns Kommune. 

Tanken er, at alle skoleelever i fremtiden via mobilen skal kunne anmelde og bedømme dagens mad, og torsdag blev opfinderne udråbt til Danmarksmestre i Digitale Skills 2017 - en begivenhed der blandt andet arrangeres af Styrelsen for IT og Læring. 

Da TV 2 Lorry besøgte eleverne på Islands Brygge Skole stod menuen på ungarsk gullasch eller vegetarburger.
Da TV 2 Lorry besøgte eleverne på Islands Brygge Skole stod menuen på ungarsk gullasch eller vegetarburger.
Foto: TV 2 Kosmopol

Ideen har de tre elever Philippa Audrey Lasthein, Frederik Blomsterberg og Adrian Alexandru Hess Christensen fået, fordi de har set at rigtig mange smider maden ud i stedet for at spise den. 

Det kan være, fordi de ikke kan lide den, men også fordi kvaliteten ikke er god nok. 

- Jeg har oplevet mange gange, for eksempel hvis jeg har spist boller i karry, at risene har været for salte. Og jeg har altid glemt at sige det, når jeg kom hjem, forklarer Phillipa til TV 2 Lorry. 

- Vi er brændt inde med noget, som vi gerne vil ud med. Og så er det også en hjælp til EAT. Så de ikke bare deler ud, men at de også får noget tilbage, supplerer Frederik.

EAT: Vi vil gerne samarbejde med børnene

quote Vi kunne godt tænke os på sigt at inddrage eleverne endnu mere

Dorthe Dybro, EAT

Hos EAT tager man imod ideen med åbne arme. 

Leverandøren har faktisk inviteret de tre elever til et møde, så de kan gøre brug af deres gode hoveder, forklarer lederen Dorthe Dybro.

- Vi kunne godt tænke os på sigt at inddrage eleverne endnu mere. Vi vil gerne undervise dem i smagsoplevelser, og app'en vil kunne give os et praj om, hvor børnene egentlig er henne. Nogle gange er vi lidt for langt fremme. Især de mindste børn kan synes, at maden er lidt for spændende, siger hun til TV 2 Lorry.

En del af madpakke-konceptet er, at børnene skal lære om grøntsager og andre ingredienser, som de ikke nødvendigvis får derhjemme.

Af samme grund vil børnene ikke hundrede procent kunne bestemme menuen fremover, erkender Dorthe Dybro - heller ikke selvom, at de uddeler få stjerner på deres mobil:

- Når vi laver flere tusind portioner, så kan vi ikke undgå, at nogle rynker på næsen. Er der 500, som skriver, at maden smager dårligt, så skifter vi den ikke bare ud. Men app'en giver mulighed for, at børnene kan skrive kommentarer, så vi kan sortere lidt i feedbacken, siger hun og uddyber:

- Børnene er faktisk gode til at komme med farverige input, når vi besøger dem på skolen. I vores iver efter at give dem noget nyt og spændende, havde vi nok lidt overset nogle retter. Eksempelvis har vi nu Stegt Flæsk på menuen, fordi eleverne selv ønskede det. 

EAT

Københavns Madhus har sammen med Købehavns Kommune stået for udviklingen og implementeringen af EAT, som blev lanceret i 2009.

Maden i EAT er skabt ud fra præmissen om, at skolemad skal være sund og velsmagende med et højt kulinarisk niveau. Der skal desuden være mad fra hele verden. 

Der er i dag 43 skoler med i EAT-skolemadsordningen og 12 madskoler i København. Der sælges over 6.000 EAT-måltider om dagen.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik