Firma til ansatte: - Vi gider ikke se på idioter

Virksomheden Probana, der sælger kurser i gode arbejdsforhold, har behandlet sine egne medarbejdere så skidt, at flere er gået ned med depression.

Kommunerne i Hovedstadsområdet bruger millioner af kroner på at sende deres medarbejdere på kurser i godt arbejdsmiljø.

Kurserne afholdes ofte af den københavnske virksomhed Probana, der selv har gevaldige problemer, når det handler om netop arbejdsmiljøet.

quote Vi gider ærligt talt ikke se på idioter herinde, som bare dalrer den af. Blot så I er orienteret, så bortviser vi de af jer, som ikke har fattet dette nu!

En mail fra ledelsen i Probana til en af d eunge medarbejdere, der gik ned med stress efterfølgende

Torsdag aften kunne TV 2-programmet Operation X afsløre, hvordan helt unge medarbejdere i virksomheden Probana bliver truet med fyring, hvis de laver for lidt - og faktisk bliver fyret, når de bliver syge. 

"Vi gider ærligt talt ikke se på idioter herinde, som bare dalrer den af. Blot så I er orienteret, så bortviser vi de af jer, som ikke har fattet dette nu!", stod der eksempelvis i en mail til en af medarbejderne.

- Vi blev udnyttede

Augusta Holton var ansat i virksomheden som piccoline i tre måneder i 2015, men virksomheden, der burde være eksperter i godt arbejdmiljø, pillede hende fra hinanden. 

quote Jeg var enormt bange for min chef, og jeg følte aldrig rigtigt, at jeg kunne slappe af. Jeg fik tilbagevendende depression, efter jeg havde arbejdet der.

Augusta Holton, tidligere piccoline hos Probana.

- Det hobede sig op, og jeg fik det værre og værre på den arbejdsplads. Jeg var enormt bange for min chef, og jeg følte aldrig rigtigt, at jeg kunne slappe af. Jeg fik tilbagevendende depression, efter jeg havde arbejdet der, siger hun. 

På virksomhedens hjemmeside står der ellers: "Lederens humør og stemning smitter nemt af på virksomheden".

 Det er paradoksalt, når man læser endnu en mail fra ledelsen til sine unge medarbejdere: 

 "Jeg er flintrende ligeglad med, hvem jeg støder på næste gang - hvis vedkommende står med sin "skyr anretning", bananer eller Nutella madder, så ryger vedkommende ud!", blev der også skrevet. 

Kommuner poster penge i Probana

I alt har kommuner i Hovedstadsområdet brugt ni millioner kroner på Probana de sidste fem år. 
Det er sket, selvom mange virksomheder har sociale klausuler, der er til for at sikre ordnede løn og arbejdsvilkår for kommunens leverandører.

Men Augusta Holton er ikke alene. Flere tidligere medarbejdere ståer nu frem i Operation X. 

Hos HK Service er man forargede over Probana:

- Jeg synes, det er en helt urimelig måde at arbejde på, hvis man kræver nogle helt bestemte handlinger, ellers er det bare ud, siger René Knudsen, Formand for HK Service Hovedstaden. 

Probanas ejer og direktør Peter Joensen har ikke ønsket at medvirke i Operation X, men afviser kritikken i et skriftligt svar til TV2:

- Jeg mener bestemt, vi leverer varen og har mange glade medarbejdere. Men som altid vil der være enkelte, der ikke passer til arbejdets karakter, organisationens værdier og en direkte tone, som tit kan forekomme.

Augusta Holton har nu én bøn til kommunerne: 

- Jeg synes bare nu, at de skal være opmærksomme på, at de ikke skal bruge Probana mere, siger hun. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik