Fem måneder uden frisk luft: Høns kan igen gå frit

Smittefaren for fugleinfluenza er ikke længere høj, og fjerkræ kan igen komme ud af staldene.

På grund af udbruddet af fugleinfluenza i efteråret har høns siden da gået inden døre.

Men onsdag kan de fjerkræ, der har været under tag i de seneste cirka fem måneder, igen få frisk luft under vingerne.

Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

quote Lad det ikke ske igen, at de i fem måneder skal være indespærret.

Dansk Fjerkræ Forum

Det sker, fordi antallet af vilde fugle, man finder med influenza, er nede på et niveau, hvor smittefaren ikke længere er høj.

Udstillinger og andre samlinger af fugle og fjerkræ vil også igen blive tilladt.

- Der vil altid være en risiko for fugleinfluenza, men den er nu lavere end tidligere, siger veterinærdirektør Per Henriksen, Fødevarestyrelsen, til Ritzau. 

- Desuden har mange høns været holdt inde meget længe, ofte under forhold som ikke er egnet til det, når vejret bliver varmere. Så det er ud fra denne samlede vurdering, at vi nu slipper hønsene ud, siger han. 

"Man har nedprioriteret dyrevelfærd for længe"

Hos Dansk Fjerkræ Forum er glæden stor over udsigten til, at høns igen kan gå frit.

quote Desuden har mange høns været holdt inde meget længe, ofte under forhold som ikke er egnet til det, når vejret bliver varmere. Så det er ud fra denne samlede vurdering, at vi nu slipper hønsene ud.

Per Henriksen, veterinærdirektør, Fødevarestyrelsen

- Endelig kan hønsene få lov til at komme ud igen. Lad det ikke ske igen, at de i fem måneder skal være indespærret, udtaler Finn Jensen fra Dansk Fjerkræ Forum i en skriftlig kommentar.

- I nabolande umiddelbart omkring os har de længe haft lov, så det undrer meget, at den danske Fødevarestyrelse nedprioriterer dyrevelfærd og sætter naturlig frihed så lavt, som de har gjort, hedder det videre.

Siden november har der i Danmark været fundet flere fugle med fugleinfluenza af typen H5N8. Det første blev konstateret i en besætning med ænder nær Ålsgårde i Nordsjælland.

Derfor har der været påbud om fjerkræ under tag og bag hegn. 

Der er fundet 81 døde, vilde fugle i Danmark smittet med fugleinfluenza H5N8. I Danmark har der dog kun været to udbrud i små besætninger.

Det ene udbrud af fugleinfluenza i Danmark betød, at al eksport af fjerkræ stoppede. Danmark blev først 22. februar 2017 erklæret for fugleinfluenza-frit område, og der blev igen åbnet for, at der kan handles dansk fjerkræ til udlandet.

Mathias ramt af fugleinfluenza-regler: "Vi holdes som gidsler​"

Vi har tidligere fortalt om Mathias Nørgaard fra Gøløse, som er en af de fjerkræopdrættere, der blev ramt af påbuddet.

Hans 300 fritgående høns måtte gå i et foderhus på 50 kvadratmeter istedet for de 1000 kvadratmeter græsplæne de normalt boltrer sig på.

- Jeg synes, det er en ekstrem ærgerlig situation, at vi bliver holdt som gidsler på den her måde af Fødevarestyrelsen, som burde være der for alle typer landbrug og ikke kun den store industrielle produktion,  sagde Mathias Nørgaard til TV 2 Lorry i marts.

Mød ham her:

Mathias Nørgaard fra Gørløse er en af dem, der har en lille virksomhed, er opdrætter fritgående høns. Han frygter for sin mulighed for indtjening, hvis ikke fødevarestyrelsen laver om på reglerne.

 Fugleinfluenza - fjerkræs skræk

Her kan du læse mere om fugleinfluenza:
  • Der findes forskellige typer af fugleinfluenza. H5N8 er ikke farlig for mennesker.
  • Kalkuner og høns er mest følsomme over for sygdommen. En syg fugl kan have symptomer såsom diarré og manglende æglægning.
  • Smitten kan blandt andet overføres gennem fodersække og ikkedesinficerede rugeæg.
  • Også andre dyrearter kan blive ramt af fugleinfluenza. Det gælder blandt andet svin og i sjældne tilfælde katte.
  • Mennesker kan blive smittet med visse typer fugleinfluenza. Symptomerne minder om almindelig influenza. Det sker dog, at patienterne bliver markant mere syge.
  • Kun ved ekstremt sjældne tilfælde smitter sygdommen fra menneske til menneske.
  • I 2006 blev fugleinfluenza-typen HPAI H5NI for første gang fundet i Danmark i en død, vild fugl. Efterfølgende blev HPAI H5NI fundet i 44 tilfælde og i et hobbyfjerkræhold på Fyn.
  • HPAI H5N1 beskrives af Fødevarestyrelsen som et virus med potentiale til at udvikle sig til en global epidemi, en såkaldt pandemi, med høj dødelighed blandt mennesker.
Kilder: Fødevarestyrelsen, sundhed.dk.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik