Elev om digital mobning: 'Andre skal forstå, at det ikke er okay'

Tomine blev mobbet på Instagram af hendes gamle klassekammerater. Nu er hun og 1400 andre børn til børnekonference om digital mobning i Tivoli.

Tomine Vestergaard fra Sengeløse skole har prøvet at blive mobbet på de sociale medier.

quote Der var nogle fra min gamle klasse, som skrev grimme ting til mig og ikke var rare mod mig

Tomine Vestergaard, 5.B Sengeløse Skole

I dag er hun i Tivoli sammen med resten af 5.B for at være med til en konference, der skal hjælpe hende og skolebørn til at stoppe digital mobning.

- Det var på Instagram, at det skete. Der var nogle fra min gamle klasse, som skrev grimme ting til mig og ikke var rare mod mig, siger Tomine og fortsætter:

- Så snakkede jeg med min mor om det, og så fik vi det stoppet.

Ekspert: Forældre skal tale med deres børn om digital mobning

Ifølge Anne Anette Friis, der er chef for børne og ungearbejdet i Unicef, handlede Tomine rigtigt. Det handler nemlig om at få det sagt, hvis nogen mobber - også digitalt.

-  Børn må aldrig må gå alene med det. De skal tale med en voksen eller en forælder om det, hvis de oplever digital mobning, fortæller hun og fortsætter:

- Til forældrene vil jeg sige; spørg jeres børn, ligesom når I spørger 'har I haft en god dag', så spørg, om der er sket noget på de digitale medier i dag, som vi skal tale om.

I 5.B på Sengeløse Skole har de ikke oplevet digital mobning, og faktisk er det slet ikke alle fra 5.B, der er på de sociale medier endnu.

quote Børn må aldrig må gå alene med det. De skal tale med en voksen eller en forælder om det, hvis de oplever digital mobning

Anne Anette Friis, chef for børne og ungearbejdet i Unicef

Alligevel har eleverne en klar holdning til, hvordan man skal opføre sig på sociale medier som Facebook, Instagram og Snapchat.

- Man ved ikke, hvordan folk mener det, de skriver, og folk kan blive rigtig såret og kede af det, siger Tomine, der bakkes op af flere andre fra klassen.

- Man skal ikke skrive grimt om andre eller lægge billeder op af andre. Man skal ikke gøre nogen personer kede af det, siger Nikolaj Hansen, ser også går i 5.B på Sengeløse Skole.

Digital mobning er mobning hele tiden

I alt var 1400 folkeskoleelever fra 4.-6. klasse fra hele landet mødt op for at være med til koferencen #Digitalpænt.

Og ifølge Anne Anette Friis er arbejdet med digital mobning vigtigt, og derfor er konferencen et godt initiativ.

- Det er super vigtigt fordi det kan ødelægge børns liv fuldstændigt. Og det, der er forskelligt fra almindelig mobning, er, at det ikke 'holder fri'. Så uanset om du sover eller er hjemme med familien eller på ferie, så kan du blive udsat for digital mobning.

På Kornmarkskolen i Skævinge har eleverne allerede talt om digital mobning i klassen.

quote For eksempel, hvis der nu er nogle, der konstant skriver grimme ting til en, så kan man blokere dem

Gustav Kolstrup Petersen, Kornmarkskolen

- Vi har snakket om, hvordan man opfører sig pænt, og hvad det er, man kan lave der, siger Celina, som bakkes op af klassekammeraten Gustav.

- For eksempel, hvis der nu er nogle, der konstant skriver grimme ting til en, så kan man blokere dem, siger han.

Internettet og de sociale medier er dog ikke kun en skidt ting. De mange muligheder kan nemlig også åbne for nye venskaber.

- Man kan jo også bruge internettet til at få fat i sine venner. Og enten blive gode venner, hvis man er uvenner eller finde nye venner, slutter Gustav.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik