Eksperter sår tvivl om borgmester: Er det skjult reklame?

Den københavnske venstrepolitiker Pia Allerslev viser forskellige firmaers produkter frem på de sociale medier.

En cykel, en robotstøvsuger, tasker, støvler, støttestrømper, energibarer og så videre.

Københavns Børne- og Ungdomsborgmester, Pia Allerslev, har 5000 venner på Facebook og over 2000 følgere på Instagram - og hun deler gladeligt sin oplevelse af forskellige produkter med dem allesammen. Det skriver Berlingske. 

For eksempel har hun 14 gange delt billeder med logo af det træningscenter, hvor hun træner.  

- Billederne ser mistænkelige ud. Konkret kan jeg ikke vide, om det er produkter, som Pia Allerslev selv har købt. Men man ser typisk den type foto og kommentarer hos bloggere, der får fremsendt produkter eller gaver af producenter i håb om at blive eksponeret. Selv en stiltiende aftale er nok til at kategorisere det som reklame, siger Bent Ole Gram Mortensen, juraprofessor ved Syddansk Universitet til Berlingske. 

quote Jeg er fra Jylland, så selvfølgelig får jeg rabat. Det tror jeg alle gør, når de køber stort ind.

Pia allerslev, Børne- og Ungdomsborgmester, København

Mens der er én regel for modtagelse af gaver for bloggere, så forholder det sig anderledes for politikere. 

- Det er ikke forbudt at modtage små gaver som en æske chokolade. Ud over det skal offentlige ansatte være meget tilbageholdende med at tage imod gaver, og det gælder også borgmestre. Så Pia Allerslev skal sige nej tak til store gaver, siger Michael Gøtze, professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet til Berlingske. 

Han understreger, at gavebegrebet skal forstås bredt. Det kan både være fysiske ting og ikke-fysiske ting som tilbud om rabatter eller koncerter og pengegaver.

Ifølge Pia Allerslev selv får hun rabatter flere af de steder, som hun viser logoer eller produkter fra. Men hun mener, det er fordi, hun er en loyal kunde, der køber meget hos dem, og ikke fordi hun giver reklame. 

- Jeg er fra Jylland, så selvfølgelig får jeg rabat. Det tror jeg alle gør, når de køber stort ind, siger hun blandt andet om sit forhold til et cykelfirma. 

Hun understreger, at hun ikke har nogen direkte aftale om reklame med nogle af firmaerne, og at for eksempel robotstøvsugeren og taskerne kun er nogle, hun har haft til låns af producenten.

Hun vil fremover være mere opmærksom på reglerne.

-Jeg kunne aldrig finde på at lægge noget op, som jeg ikke selv synes er godt, eller hvor jeg ikke har en relation til produktet eller menneskene bag. Jeg har på intet tidspunkt tænkt, at der var noget forkert eller problematisk i, at jeg gjorde det, men det er klart, at jeg vil granske reglerne grundigt og overveje, hvad jeg skriver, siger hun. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik