Efter smittefrygt: Hønsene er tilbage på græs

Fare for fugleinfluenza har holdt høns og duer indendørs i fem måneder. En regel der i bedste fald er ligegyldig, siger en fjerkræavler.

- Kluk, kluk, kluk, lokker Mathias Nørregaard, fjerkræavler i Gørløse, mens han ser sine knap 100 hvide, høns forsigtigt trippe ud af stalden.

To minutter efter basker og løber de afsted. Ud på den store mark, hvor de skulle have haft adgang hele tiden, mener Mathias Nørregaard:

- Den regel om at holde høns og duer under tag er mest symbolpolitik og handler om at vise vores eksportaftagere i Asien at myndighederne her i Danmark gør noget ved fugleinfluenza, siger han.

Mathias Nørregaard avler fritgående kyllinger til slagtning. Og hans lille virksomhed kan gå neden om og hjem, hvis han skal holde sine høns inde. For så er de jo netop ikke fritgående. Og dyrevelfærden går fløjten, siger han:

- Vi har haft massere af problemer. De begynder at pille og hakke hinanden. Og så har vi mistet mange kyllinger. Allerede i ægget. For de voksne høns mangler D-vitamin, fortæller Mathias Nørregaard til TV 2 Lorry. 

Kritik af Fødevarestyrelsens regler 

- Faren for risiko med smitte fra vilde fugle er vildt overdrevet, mener fjerkræavler Mathias Nørregaard. - Man kunne nemt holde sine fjerkræ smittefri ved at nøjes med at indføre regler om, at alle avlere skal have ekstra gummistøvler stående ved hønsegården. Og at man skal  rengøre og desinficere fodtøj, så man ikke tager smitte fra naturen med ind til sine høns.

- Der findes ikke nogen undersøgelser af, at lige netop det, at vi har vores fugle under tag, er det der virker, siger dyrlæge Stig Mellergaard fra Fødevarestyrelsen til TV2 Lorry. - Men vi kan se at i Holland, Tyskland og Polen har de haft mellem 50 og 100 udbrud af fygleinfluenza i besætningerne. Og de har ikke haft fuglene under tag. Så vi er ret sikre på, at det virker, siger han.

Staldpligten blev indført i november 2016, da vilde fugle blev fundet med fugleinfluenza. Siden har fjerkræ været holdt under tag for at forhindre smitte fra vilde fugle. Der er fundet 81 døde, vilde fugle i Danmark smittet med fugleinfluenza H5N8.

- Selv om staldpligten har været besværligt for mange, må vi konstatere, at den har virket. For Danmark er sluppet langt nemmere ud af fugleinfluenzaen end det øvrige Europa, hvor 8 millioner fugle er aflivet. Vi har kun haft to udbrud i små besætninger,” siger veterinærdirektør Per Henriksen, Fødevarestyrelsen, i en pressemeddelelse.

Det ene udbrud af fugleinfluenza i Danmark betød, at al eksport af fjerkræ stoppede. Danmark blev først 22. februar 2017 erklæret for fugleinfluenza-frit område, og herefter er eksporten genoptaget flere steder, f.eks. på det sydkoreanske marked.

Eftersyn af reglerne

Fødevarestyrelsen vil evaluere den nu overståede epidemi og foretage et servicetjek af reglerne - sammen med branchen.

- Vi er en del små producenter og hobbyavlere, der går sammen i en forening nu, siger Mathias Nørregaard. - Vi vil gerne høres, og der er ikke nogen af de store avlere, der fører vores synspunkter, siger han.

Mathias Nørregaard mener, at man kan nøjes med at sætte net over græsarealerne næste gang der er fugleinfluenza. Han står og ser på de mange høns, der nu er spredt ud over den store mark. Ivrigt skrabende og pikkende i jorden.

Fødevarestyrelsen vil netop bede EU Kommissionen om, at vurdere mulighederne formindre restriktive krav til overdækning og indhegning. Det ser Mathias Nørregaard frem til: - De bliver nærmest skøre af at blive spærret inde. Indespærring i fem månederer ikke god dyrevelfærd, siger han.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik